"Керівництво харківських телеканалів "Право-А/ТВК" і "Фора" самостійно відключило їх мовлення і тепер прикривається чесними іменами провайдерів, щоб під галасом про свободу слова приховати проблеми, створені з їхнього боку", - заявив 26 вересня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" директор компанії-телекомунікаційного оператора "Українські цифрові комунікації" (УЦК) Максим Цзян (УЦК забезпечували передачу сигналів з телеканалів - "SQ").

"Якщо десять днів тому (на час проведення попередньої прес-конференції - "SQ") у мене було більше питань, ніж відповідей, то тепер з'явилися певні підозри і пояснення, чому в Харкові склалася така ситуація", - зазначив М.Цзян. За його словами, в липні припинила роботу інформаційна служба "Харківські новини". "Мені відомо, що в "Харківських новинах" офіційно був зареєстрований лише один працівник - Олена Баранник (екс-директор "Харківських новин", гендиректор телеканалу "А/ТВК"). Чи є в інших співробітників записи в трудових книжках? Яким чином вони отримували зарплату?" - заявив М.Цзян.

Трохи пізніше на іншій прес-конференції представник власників ТОВ "Харківські новини" Станіслав Школа заявив, що господарська діяльність телевізійної служби "Харківські новини" велася нечистоплотно. За його словами, необхідно звернутися до прокуратури, щоб перевірити, наскільки законно співробітникам "Харківських новин" нараховували зарплату. Також С.Школа повідомив, що з власником не погодили закриття новин. "Харківські новини" де-юре існують, але де-факто не виходять. Сам колектив загубився, і незрозуміло, чи можна його буде зібрати", - додав С.Школа.

Як повідомила "SQ" О.Баранник, співробітники "Харківських новин" були оформлені за договорами як приватні підприємці. Податок із зарплати сплачувався. В "А/ТВК" зареєстровано 11 осіб. За словами О.Баранник, вона планувала взяти на роботу колишніх співробітників "Харківських новин", але поки не може цього зробити у зв'язку з виниклими проблемами.

Коментуючи ситуацію з каналом "Фора" М.Цзян заявив, що офіційно зареєстрованих співробітників немає і на "Форі". Також М.Цзян повідомив, що у ТРК "Фора" змінена ліцензія на радіомовлення. "Фактично її незаконно продали. Зараз радіо "Фора" називається "Люкс ФМ", - повідомив М.Цзян. "Це все дає мені можливість припускати, що канали відключені їх керівництвом, щоб замести сліди тих дій, які були скоєні раніше",- заявив М.Цзян.

"Логіка підказує мені передбачувані мотиви, які могли б спонукати керівництво каналів до відключення сигналів. З цього приводу я сьогодні-завтра планую звернутися до міської прокуратури. Результати її роботи або підтвердять, або спростують мої припущення", - повідомив М.Цзян.

Також він повідомив, що договір із "Форою" був розірваний з ініціативи УЦК 19 вересня, але сигнал зник 14 вересня. "Навіщо і ким це зроблено? Я підозрюю, що це провокація. Друга сторона розуміла неминучість ситуації, і, щоб повернути її в інше русло, відключила сигнал самостійно", - зазначив М.Цзян.

Він також підкреслив, що УЦК готові забезпечувати передачу сигналів з каналів "А/ТВК" та "Фора", але керівництво каналів не виступало з ініціативою відновлення співпраці.

О.Баранник у свою чергу повідомила, що сьогодні домовилася з М.Цзянем про те, що "А/ТВК" вишле на адресу УЦК технічну заявку на передачу сигналу. Потім компанія-оператор виставить свої умови, і тоді буде розглядатися питання про подальшу співпрацю "А/ТВК" та УЦК. Зараз договір каналу з УЦК розірваний за ініціативою "А/ТВК".

Довідка "SQ". Телеканал "А/ТВК" пов'язують із головою Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", екс-губернатором Харківської області Арсеном Аваковим. Улітку генеральним директором "А/ТВК" замість Василя Третецького була призначена Олена Баранник.

14 вересня "А/ТВК" зник з ефіру. О.Баранник заявила, що жодна людина з "УЦК" "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". "Я зв'язалася з директором "УЦК" Максимом Цзяном, виявилося, що йому потрібно дві години (!) на вивчення договору, і взагалі, він був здивований, що до нього звертаються з такого питання", - заявила О.Баранник. "Відразу ж хочу припинити всі розмови про нашу провину - всі послуги згідно з діючими договорами оплачуємо, мовлення ведемо в рамках ліцензії, яка діє до 2015 р. Сьогоднішні події вважаю незаконними, розцінюю як тиск на ЗМІ і заявляю про те, що заяви про незаконне відключення ефіру телеканалу "А/ТВК" будуть направлені до Нацради з телебачення і радіомовлення та прокуратури Харкова", - заявила вона.

Харківський телеканал "Фора", який теж пов'язують з А.Аваковим, раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене.

13 вересня ще одна харківська телекомпанія - АТН - у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватила міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір.

ТОВ "Українські цифрові комунікації" - всеукраїнський оператор телекомунікації. Займається магістральним поширенням телекомунікаційного сигналу, зокрема, телевізійного та інтернет.