"Фора" возобновит вещание до 16 ноября - руководство каналаХарківський телеканал "Фора" відновить мовлення до Міжнародного дня працівників радіо, телебачення та зв'язку (відзначається 16 листопада - "SQ"). Про це 7 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив в.о. генерального директора АТ "ТРК "Фора" Віктор Мозговий.

"Я взяв на себе зобов'язання: найближчим часом відновлюю зниклі документи, сітку мовлення і за допомогою Віктора Постольного (гендиректор "Фори") та Ірини Рубашко (в.о. гендиректора "Фори") відновлюємо мовлення та програмну сітку", - заявив він.

За словами В.Мозгового, він також є директором компанії - інтернет-оператора і провайдера "Епсілон-ТБ", і використання послуг цієї компанії є одним із можливих швидких методів відновлення мовлення "Фори". "Я фахівець у галузі телекомунікації, тому мене не треба питати ні у кого, хто, де і що відключив", - зазначив він. За словами В.Мозгового, борг "Фори" перед компанією "Українські цифрові комунікації" (УЦК), що здійснювала доставку сигналу, як і раніше не погашений. "Ми змушені будемо, напевно, розірвати договір з УЦК. М.Цзян (директор УЦК - "SQ") наполягає, щоб компанії повернули гроші. Але я є директором компанії-провайдера та оператора і маю кошти, які можу стартовою вкласти для відновлення мовлення", - заявив В.Мозговий.

Він зазначив, що після відновлення мовлення каналу високоймовірна зміна його програмного наповнення. Які саме передачі виходитимуть в ефір, вирішить редакційна колегія, провівши відповідний конкурс.

Як повідомив В.Постольний, зараз у ТРК - два виконуючих обов'язки гендиректора. "Коли я йшов на лікарняний і призначив в.о. директора каналу І.Рубашко, у мене не було сумнівів, що все буде добре. У її професіоналізмі я не сумнівався і не сумніваюся. Але у зв'язку з тим, що канал перестав працювати, я був змушений 30 вересня видати наказ про призначення в.о. гендиректора, так би мовити, з іншого боку акціонерів. Ним став В.Мозговий. При цьому я не усував І.Рубашко від керівництва телеканалом", - зазначив В.Постольний.

На питання журналістів про те, коли В.Постольний підписував цей наказ - перебуваючи на лікарняному або вийшовши на роботу, гендиректор відповів: "Я з лікарняного можу вийти в будь-яку хвилину, тобто у мене не стоїть питання, вийти з лікарняного чи ні. Я можу вийти і призначити. Я підписав наказ відповідно до закону. Для мене головне, щоб працювала телекомпанія. Спочатку хай запрацює компанія, а потім акціонери нехай вирішують питання в судах. Це моя відповідь".

Також В.Постольний зазначив, що відновити зниклі документи каналу (за словами І.Рубашко, їх украв бухгалтер - "SQ") не дуже складно, і це не буде перешкодою для відновлення мовлення "Фори". Зокрема, наступного тижня вже повинен з'явитися дублікат ліцензії на мовлення.

Довідка "SQ". Мовлення телеканалу "Фора" припинилося з 14 вересня. Максим Цзян, директор компанії-телекомунікаційного оператора "Українські цифрові комунікації", яка здійснювала доставку сигналу, заявив, що у каналу перед компанією є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і проблеми з договором.

Засновник каналу Костянтин Долженко заявив, що дійсні власники "Фори" не можуть впливати на ситуацію, пов'язану з припиненням її виходу в ефір, і що з серпня він разом із М.Цзяном відстоює права власності на канал в суді. "Сьогодні юридично ми вже не є власниками. З офіційних виписок реєстру цінних паперів нам стало відомо, що є ще два суб'єкти, які претендують на право власності телекомпанією", - повідомив К.Долженко. За його словами, ними є Андрій Переєденко (голова правління АТ "Інвестор", у середині вересня затриманий міліцією - "SQ") і компанія "Мультимедіацентр".

Як повідомила І.Рубашко, у Київському районному суді Харкова ведеться розгляд у питанні, хто є власником "Фори". Позови подали дві сторони конфлікту: представники депутата Харківської міськради Олексія Липчанського (Максим Цзян, Костянтин Долженко) і представники АТ "Інвестор" (структура, підконтрольна екс-губернатору, лідеру облорганізації ВО "Батьківщина" Арсену Авакову - "SQ").

Також І.Рубашко повідомила, що протоколом зборів акціонерів від 25 серпня В.Постольний відсторонений від посади, але не може бути звільнений, оскільки зараз перебуває на лікарняному. Також І.Рубашко заявила про рейдерське захоплення телеканалу. "Спочатку зник бухгалтер телекомпанії разом з усіма документами аж до статутних. Після того як канал відключили від ефіру, з'явилися якісь люди, які намагаються ним заволодіти", - повідомила вона.