"Договір ТОВ "Українські цифрові комунікації" ("УЦК") з ТРК "Право-А/ТВК" я розглядаю як чистої води профанацію, яка не має до мовлення телеканалу ніякого відношення. Можу здогадуватися, що попередні керівники "УЦК" і "Право -А/ТВК" складали його тільки для того, щоб вказати в ліцензії Нацради, хто є оператором",- заявив 15 вересня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" директор компанії-телекомунікаційного оператора "УЦК" Максим Цзян. За його словами, ніякої політичної складової в ситуації, що склалася з припиненням мовлення харківських телеканалів "Фора" й "А/ТВК" немає: конфлікт стався у сфері господарської діяльності.

"Деякі моменти в цьому договорі мені взагалі незрозумілі, зокрема,"оцифровка аудіо-, відеоматеріалів з касети DVD та інших носіїв з подальшою конвертацією таких матеріалів у формат, придатний для розміщення на сервері К4 і наступною трансляцією в ефірі телеканалу "А/ТВК". Я це повинен виконувати, але мені незрозуміло, ні що таке К4, ні які матеріали потрібно оцифровувати. Їх ніхто не надавав", - повідомив журналістам М.Цзян. Він підкреслив, що в договорі "написана нісенітниця", але ніхто із співробітників "А/ТВК" не звертався з тим, щоб його змінити. На питання журналістів, чи за його розпорядженням припинене мовлення каналу, М.Цзян відповів, що ні: "Ніяких розпоряджень у цій області я не давав".

"Причина, з якої каналу "А/ТВК" немає в ефірі, - це його безгосподарність, небажання займатися технічними та адміністративними питаннями для того, щоб забезпечити своє мовлення. Я вважаю, що канал нічого не зробив для того, щоб мовлення було, за винятком того, що дійсно щомісяця оплачував послуги нашої компанії", - повідомив М.Цзян. Він зазначив, що, згідно з угодою, "А/ТВК" повинен був як мінімум надати компанії-оператору вільний доступ до всіх технічних засобів, що підлягають обслуговуванню, а також всю вихідну інформацію, але не робив цього.

М.Цзян відзначив, що вирішити конфлікт з "А/ТВК" можна: "Ласкаво просимо, давайте сідати розмовляти, тільки не дилетантською мовою, а професійною". "Нам потрібно зрозуміти, чого конкретно хоче замовник, "А/ТВК", щоб ми обслуговували цей канал. Якщо "А/ТВК" вважатиме, що цей договір потрібно якось змінити, то він запропонує нашій стороні більш конструктивну і чітку позицію" , - зазначив М.Цзян.

Він також повідомив, що взаємини "УЦК" і "Фори" зайшли в глухий фінансовий кут: "Борг каналу нашій компанії - 36 тис. 667 грн.". М.Цзян додав, що договір із цим телеканалом теж абсолютно неконструктивний. "Потрібно міняти і юридичну частину договору, що, можливо, спричинить за собою зміну фінансової частини. Поки "Фора" не погасить заборгованість, я б ніяких переговорів не вів", - заявив М.Цзян.

В.о. гендиректора телеканалу "Фора" Ірина Рубашко повідомила, що 1 серпня бухгалтер, який обслуговуює телеканал, зник разом з усіма бухгалтерськими документами. "Фінансова робота телеканалу була паралізована. Оскільки всі документи втрачені, я попросила "УЦК" продублювати наші договірні відносини. М.Цзян категорично відмовився надати мені цей договір, але при цьому виставляє рахунки і говорить про те, що ми заборгували. Після скорочення мовлення каналу "УЦК" був відправлений лист, на що вони відповіли, що не можуть з нами працювати і розривають договір. На всі мої листи і телефонні дзвінки жодної зрозумілої відповіді я не отримала", - повідомила І.Рубашко. Вона завила, що разом із гендиректором телеканалу "А/ТВК" Оленою Баранник звернеться до обласної прокуратури.

Довідка "SQ". Телеканал "А/ТВК" пов'язують із головою Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", екс-губернатором Харківської області Арсеном Аваковим. Улітку генеральним директором "А/ТВК" замість Василя Третецького була призначена Олена Баранник.

14 вересня "А/ТВК" зник з ефіру. О.Баранник заявила, що жодна людина з "УЦК" "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". "Я зв'язалася з директором "УЦК" Максимом Цзяном, виявилося, що йому потрібно дві години (!) на вивчення договору, і взагалі, він був здивований, що до нього звертаються з такого питання", - заявила О.Баранник. "Відразу ж хочу припинити всі розмови про нашу провину - всі послуги згідно з діючими договорами оплачуємо, мовлення ведемо в рамках ліцензії, яка діє до 2015 р. Сьогоднішні події вважаю незаконними, розцінюю як тиск на ЗМІ і заявляю про те, що заяви про незаконне відключення ефіру телеканалу "А/ТВК" будуть направлені до Нацради з телебачення і радіомовлення та прокуратури Харкова", - заявила вона.

Харківський телеканал "Фора", який теж пов'язують з А.Аваковим, раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене.

13 вересня ще одна харківська телекомпанія - АТН - у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватила міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір.

М.Цзян працює директором "Українських цифрових комунікацій" з 1 серпня 2011 р.

ТОВ "Українські цифрові комунікації" - всеукраїнський оператор телекомунікації. Займається магістральним поширенням телекомунікаційного сигналу, зокрема, телевізійного та інтернет. Здійснює мовлення каналу "Фаворит". За словами М.Цзяна, з цим каналом проблем немає.