Телеканал "А/ТВК" пропал из эфираСьогодні вдень ​​харківський телеканал "А/ТВК" зник з ефіру. Генеральний директор каналу Олена Баранник виступила із заявою з цього приводу. За її словами, телекомпанія припинила мовлення о 12.25, в чому причина цього, О.Баранник невідомо.

У заяві говориться, що за так звану "картинку" в ефірі телеканалу "А/ТВК" відповідає Харківський обласний телерадіопередавальний центр (ХОРТПЦ) і телекомунікаційний оператор "Українські цифрові комунікації" (УЦК), з якими "А/ТВК" працює на договірних умовах. Фахівці каналу, відвідавши сьогодні ХОРТПЦ і зустрівшись з його головним інженером Марциним А.Г., дійшли висновку, що там усе гаразд.

"З УЦК усе виявилося набагато складніше. Телефонні переговори почалися практично відразу ж після зникнення сигналу з ефіру. Жодна людина з цієї організації не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір. Я зв'язалася з директором УЦК Максимом Цзяном, виявилося, що йому потрібно дві години (!) на вивчення договору, і взагалі, він був здивований, що до нього звертаються з такого питання", - заявила О.Баранник.

За її словами, те, що сталося, було очікувано. "Чекали співробітники каналу, чекали власники, чекали учасники нових проектів і, напевно, чекали харківські журналісти. Сумнівів у тому, що відключать, не було. Було тільки два питання - коли і з якого приводу", - йдеться в заяві.

"Відразу ж хочу припинити всі розмови про нашу провину - всі послуги згідно з чинними договорами оплачуємо, мовлення ведемо в рамках ліцензії, яка діє до 2015 року. Сьогоднішні події вважаю незаконними, розцінюю як тиск на ЗМІ і повідомляю про те, що заяви про незаконне відключення ефіру телеканалу "А/ТВК" будуть направлені до Нацради з телебачення і радіомовлення та прокуратури Харкова", - заявила О.Баранник.

У документі також зазначено, що з 14 вересня повністю припинене мовлення телеканалу "Фора".

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". Телерадіокомпанія "Право А/ТВК" розпочала роботу в грудні 1995 р. і стала однією з перших недержавних телекомпаній Харкова. "А/ТВК" - 11-метровий канал ефірного телемовлення. Глядацька аудиторія - близько 1,5 млн. осіб. Територія мовлення - Харків та Харківська область (у радіусі 30-40 км від міста).

Телеканал "А/ТВК" пов'язують із головою Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", екс-губернатором Харківської області Арсеном Аваковим. У липні, після продажу 50% акцій "7 каналу", А.Аваков заявив, що має намір зосередитися на розвитку телекомпанії "А/ТВК", яка з осені буде працювати під новим ефірним брендом. Улітку генеральним директором "А/ТВК" замість Василя Третецького була призначена О.Баранник.

Харківський телеканал "Фора", який теж пов'язують з А.Аваковим, раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. За словами представника Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Харківській області Тетяни Долбні, у "Фори" виник конфлікт із телекомунікаційним оператором "Українські цифрові комунікації", що забезпечує вихід каналу в ефір. Компанія-провайдер повідомила Нацраді, що "Фора" систематично не виконувала обов'язки зі сплати його послуг, і у зв'язку з цим припиняється її мовлення з 00.00 до 18.00.

Учора, 13 вересня, телеканал "АТН" у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватив міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Сьогодні, 14 вересня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку харківського телеканалу "АТН".