Коллектив харьковской телекомпании "АТН" обратился с письмом к В. ЯнуковичуКолектив харківської телекомпанії "Агентство телебачення "Новини" (АТН) направив відкритого листа президентові України Віктору Януковичу з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася навколо трансляції програм "АТН". Про це 13 вересня повідомили "SQ" у телекомпанії.

Як йдеться в листі, 22 липня провайдер, який здійснював постачання телевізійного сигналу АТН на передавач, розташований на території Харківського обласного радіотелевізійного передавального центру (ОРТПЦ), без пояснення причин розірвав договір. Компанія "АТН" задіяла власну радіорелейну станцію для передачі сигналу і 28 липня подала документи до обласної СЕС на отримання санітарного паспорта для здійснення такої діяльності. Міська СЕС не розглянула ці документи, а винесла постанову про припинення роботи радіорелейної станції АТН у зв'язку з відсутністю паспорта.

Телекомпанія звернулася до двох харківських провайдерів - харківського відділення "Датагруп" і "Велтон.Телеком" - з проханням про прокладання каналу зв'язку між офісом АТН і ОРТПЦ. "Однак після того, як провайдери закінчили всі роботи з прокладання каналів зв'язку і їх потрібно було підключати до передавача, на ХОРТПЦ стали виникати незрозумілі затримки. В.о. директора ХОРТПЦ вимагав то листи, то копії договорів, то присутності офіційних осіб провайдерів і затягував мінімум на добу підключення передавача АТН до каналів зв'язку "Датагруп" і "Велтон. Телеком ". Протягом цієї доби спочатку у "Датагруп", а потім і у "Велтон. Телеком" раптово зникали "технічні можливості" з прокладання каналів зв'язку до передавача АТН", - зазначено в листі. "І співробітники СЕС, і співробітники провайдерів кажуть, що надійшла команда від мера Харкова Геннадія Кернеса і губернатора Михайла Добкіна не допустити виходу АТН в ефір на "7-му каналі", на якому, крім АТН, віщає телекомпанія "Тоніс-центр", фактичними власниками якої є Г.Кернес і М.Добкін ", - заявили в АТН.

"Телекомпанія "АТН" була змушена звернутися до Центральної санепідстанції Міністерства охорони здоров'я України для отримання санітарного паспорта для відновлення роботи радіорелейної станції. 1 вересня телекомпанія отримала санітарний паспорт, про що повідомила головного санлікаря Харкова Ірину Зубкову і в.о. директора ХОРТПЦ О.Дергільова. Однак ХОРТПЦ не відновив роботу радіорелейного станції АТН, а в.о. головного санлікаря Харкова М.Чегринець у листі до телекомпанії заявив, що не бачить підстав для скасування постанови про заборону роботи радіорелейної станції.

Колектив АТН попросив президента "втрутитися в ситуацію, що склалася, взяти під особливий контроль розгляд вищезазначеної справи, забезпечити повну, ретельну і достовірну перевірку всіх обставин з метою залучення всіх винних осіб до відповідальності, недопущення знищення місцевих телеканалів і обмеження свободи слова в місті Харкові".

Повний текст листа розміщений на сайті АТН.

Як повідомила "SQ" представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Харківській області Тетяна Долбня, на найближчому засіданні Нацради (відбудеться 14 вересня), можливо, буде прийняте рішення про проведення перевірки "АТН" з метою розібратися в ситуації.

"Я вже говорив і повторю: в АТН фобія відносно Кернеса і Добкіна. Прикриваючись свободою слова, ця компанія виконує політичне замовлення, що всім відомо. Хоча, крім свободи слова, є інші свободи, гарантовані Конституцією, - на отримання об'єктивної інформації, наприклад . Але в жодному разі не свобода обливати брудом, що в АТН добре виходить. Для цього, до речі, багато розуму не треба", - заявив Г.Кернес у відповідь на прохання "SQ" прокоментувати звинувачення, що містяться у відкритому листі АТН.

Довідка "SQ". Агентство телебачення "Новини" (АТН) засноване в серпні 1993 р. Новини "АТН" виходять на трьох телеканалах Харкова: "А/ТВК", "Фора" і "Фаворит-новини". Авторські програми АТН - "Відображення", "У фокусі", "НЕ Секретні матеріали", "АТН-Спорт Підсумки", "Сinеманiя". Входить до складу медіа-активів екс-губернатора Харківщини, лідера облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова.