Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини вимагають негайно відновити мовлення телеканалів "Фора" й "А/ТВК", а також телекомпанії "Агентство телебачення "Новини" (АТН). Відповідна заява розміщена на сайті групи. Як заявили в правозахисній групі, всі три телекомпанії "виробляють незалежний журналістський продукт". "У їхніх ефірах постійно лунала критика на адресу міської влади і різних органів державної влади. Одночасне зникнення під різними приводами цих трьох телекомпаній з ефіру позбавляє сумнівів у політичному замовленні цих відключень", - йдеться в заяві.

Правозахисники стверджують, що акція з відключенням усіх незалежних телекомпаній Харкова свідчить про "жорсткий наступ держави на свободу слова і несе серйозні загрози для прав людини і демократії в Україні". "Необхідно повернути телекомпанії в ефір, а вже після цього вирішувати всі суперечливі питання", - підкреслено в заяві.

З повним тестом заяви можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". 13 вересня АТН у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватила міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зараз новини АТН виходять тільки в інтернеті.

14 вересня пропав з ефіру канал "А/ТВК". Директор каналу О.Баранник заявила, що жодна людина з ТОВ "Українські цифрові комунікації" (УЦК, організація, що забезпечує передачу сигналу) "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". Директор УЦК Максим Цзян пояснив відключення телеканалу проблемами з документами.

Харківський телеканал "Фора" раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене. М.Цзян заявив про те, що у каналу є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і теж проблеми з договором.

19 вересня співробітники АТН провели акцію протесту біля будівлі Харківської міськради з вимогою повернути новини в ефір.