Дійсні власники харківського телеканалу "Фора" поки не можуть впливати на ситуацію, пов'язану з припиненням виходу каналу в ефір. Про це 26 вересня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив засновник каналу Костянтин Долженко. За його словами, з серпня він разом із Максимом Цзяном, директором компанії-телекомунікаційного оператора "Українські цифрові комунікації", відстоює права власності на канал у суді.

"Сьогодні юридично ми вже не є власниками. З офіційних виписок реєстру цінних паперів нам стало відомо, що є ще два суб'єкти, які претендують на право власності телекомпанією", - повідомив К.Долженко. За його словами, ними є Андрій Переєденко (голова правління АТ "Інвестор", минулого тижня затриманий міліцією - "SQ") і компанія "Мультимедіацентр".

За словами К.Долженка, коли у каналу "Фора" почалися проблеми з мовленням, він намагався їх вирішити. "Але, на жаль, я не зміг цього зробити, тому що в.о. гендиректора каналу Ірина Рубашко не сприйняла мої спроби, заявивши "Ви хто?". Почекаємо, поки суд вирішить, хто я", - зазначив К.Долженко. Він додав, що хтось надав І.Рубашко дані про те, що К.Долженко не є співвласником каналу, раніше, ніж він сам про це дізнався.

К.Долженко додав, що якщо вдасться відновити право власності, перше, що буде зроблено, - призначений інший директор каналу, "який буде фахівцем не тільки в журналістиці, а й технічним фахівцем". Спрямованість каналу - інформаційно-сімейна - мінятися не буде.

Також у Господарському суді Харківської області розглядається справа за позовом АТ "А/ТВК" до юридичних осіб, які володіють акціями телекомпанії "Право-А/ТВК". "Власники телекомпанії "А/ТВК" вважають, що угода, за якою були відчужені акції "Право-А/ТВК", незаконна. Між власниками є суперечка з акцій, які дають право "А/ТВК" керувати "Право-А/ТВК", - повідомила юрист "А/ТВК" Марина Шамрай. За її словами, формально угода була укладена два роки тому з банком "Базис". До суду власники "А/ТВК" звернулися тільки у вересні, оскільки до цього не володіли ситуацією, що склалася . Хто є власником "А/ТВК", М. Шамрай сказати відмовилася.

Довідка "SQ". Телеканал "А/ТВК" пов'язують із головою Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", екс-губернатором Харківської області Арсеном Аваковим. Улітку генеральним директором "А/ТВК" замість Василя Третецького була призначена Олена Баранник.

14 вересня "А/ТВК" зник з ефіру. О.Баранник заявила, що жодна людина з "УЦК" "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". "Я зв'язалася з директором "УЦК" Максимом Цзяном, виявилося, що йому потрібно дві години (!) на вивчення договору, і взагалі, він був здивований, що до нього звертаються з такого питання", - заявила О.Баранник. "Відразу ж хочу припинити всі розмови про нашу провину - всі послуги згідно з діючими договорами оплачуємо, мовлення ведемо в рамках ліцензії, яка діє до 2015 р. Сьогоднішні події вважаю незаконними, розцінюю як тиск на ЗМІ і заявляю про те, що заяви про незаконне відключення ефіру телеканалу "А/ТВК" будуть направлені до Нацради з телебачення і радіомовлення та прокуратури Харкова", - заявила вона.

Харківський телеканал "Фора", який теж пов'язують з А.Аваковим, раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене.