Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський в інтерв'ю ABC News розповів, як ЗСУ звільняли Харківську область.

Харківська наступальна операція розпочалася 6 вересня. За кілька днів українські сили оборони звільнили практично всю територію регіону, раніше зайняту російськими військами. Під контроль української влади перейшли міста Ізюм, Балаклія, Куп'янськ, Вовчанськ та понад 400 інших населених пунктів Харківської області. Відступ противника був настільки поспішним, що як трофеї ЗСУ забрали понад 200 одиниць військової техніки.

Ідею завдання стрімкого нищівного удару підказала оперативна обстановка. Спочатку в Харківській області передбачалося проведення відволікаючих дій, щоб скувати російські війська. Під час планування операції стало ясно, що російські війська на цій ділянці фронту слабшають, ніж очікувалося.

"Коли ми це планували, мені стало очевидно, що наступ у Харківській області як операція принесе найбільшу користь нам і негативно вплине на противника", - заявив Олександр Сирський.

Досвід проведення успішних операцій на Харківщині у ЗСУ вже був. У травні 2022 року українські сили оборони просунулися вперед на відстань від 10 до 30 км на півночі та північному сході області.

Протягом літа командуванню ЗСУ вдалося накопичити значні сили для більш рішучого наступу.

Настаючі застосовували гнучку тактику, намагаючись уникати лобових зіткнень із супротивником. Постійні удари по вузлах постачання та мобільні атаки з флангів та тилу дозволили значно знизити артилеристські сили росіян.

"Ми створюємо умови, за яких можемо змусити противника нервувати, почати нести шкоду і залишати свої позиції", - заявив Сирський.

Російські війська були відкинуті на східний берег річки Оскол, українські сили оборони наблизилися до адміністративних кордонів окупованої Луганської області та деяких місцях перетнули їх. На цій ділянці фронту настала оперативна пауза. Але плацдарми, створені ЗСУ на східному березі Оскола, дозволяють у перспективі розвивати наступ та звільнити північні райони Луганщини.

У всіх звільнених населених пунктах Харківської області українські правоохоронці фіксують сліди численних військових злочинів, скоєних військами РФ. В Ізюмі було виявлено масове поховання мирних мешканців, убитих окупантами. Камери тортур знайшли у Вовчанську, Куп'янську, Козачій Лопані, Липцях, Балаклії, Стрілецькому тощо.

Загалом з початку війни окупанти вбили на території Харківської області щонайменше 1500 мирних громадян, з них 76 – діти. Поранено 2500 осіб, у тому числі 193 дитини.