Стало відомо, скільки харків'ян загинуло, пропало безвісти, померло під завалами. Інформацію надала прокуратура, поліція та ДСНС.

Щонайменше 1500 цивільних у Харківській області загинули внаслідок війни, з них 76 - діти.

"Наймолодша смерть - п'ятимісячний малюк. Також поранено 2500 мирних жителів, 193 дитини. За період агресії РФ в області ексгумовано близько 500 тіл: 451 труп ексгумовано на місці масового поховання в Ізюмі та 45 - на інших територіях регіону", - розповів прокурор області Олександр Фільчаков.

За його словами, правоохоронці зараз розслідують близько 6900 справ за статтею "порушення законів та звичаїв війни"; фігурують у них російські військові, бойовики з "ДНР" та "ЛНР". В результаті вже повідомлено про підозру п'ятнадцяти військовослужбовцям РФ, семи з них - заочно.

На допомогу правосуддю у Харкові збирають базу російських військових, які звірювали на території області. Так, Слідче управління створило телеграм-канал, де публікуватиме всіх росіян, причетних до звірств на території Харківської області, а також інформацію про їхні конкретні злочини.

Як розповів начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко, у регіоні станом на 20 жовтня розшукується 951 людина.

"Окремий напрямок роботи - безвісти зниклі. Ми вносимо дані до реєстру, як тільки людина заявила, що немає зв'язку зі зниклим, - і починаємо роботу. На щастя, встановлюємо місцезнаходження багатьох відразу. Але є багато випадків, коли відомо, що люди загинули. З 24 лютого знайшли живими 363 особи, мертвими - 45 осіб", - розповів Тимошко.

За інформацією начальника обласного управління ДСНС Олександра Волобуєва, 265 людей загинули під завалами зруйнованих російськими обстрілами будівель. Їхні тіла при розборі завалів знаходили рятувальники.

За його словами, з початку вторгнення співробітники ДСНС завершили розбір 285 об'єктів. 302 особи вдалося врятувати з-під завалів.

Під час окупації Харківської області загинули четверо пожежників. Є втрати і серед саперів - загинуло п'ятеро людей; за який період Волобуєв не уточнив.