У Харківській області взяли в полон мобілізованих із РФ, яких командування кинуло в чисте поле без їжі та води. Про це повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

Бійці 95-ї бригади взяли в полон п'ятьох військовослужбовців. Мобілізовані мали займати позиції на кордоні Харківської та Луганської областей.

За словами полонених, командування кинуло їх без забезпечення та постановки завдань, що свідчить про повний розвал управління та логістики у стані військ РФ.

"Ні води, ні їжі. Завдань не ставили. Залило окопи дощем. Вирішили повертатись, звідки прийшли. Потрапили на український блокпост”, - розповіли полонені військові РФ.

6 вересня стартувала Харківська наступальна операція, внаслідок якої війська РФ були за кілька днів повністю розбиті на території Ізюмського, Куп'янського та Харківського районів області. Втеча противника була настільки стрімкою, що як трофеї ЗСУ захопили понад 200 одиниць бойової техніки.

Після такої поразки президент РФ Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію. Було заявлено про призов до армії 300 тисяч осіб з числа тих, хто проходив військову службу, має військові спеціальності та брав участь у бойових діях. На практиці російські військкоми розіслали повістки всім поспіль: під мобілізацію масово потрапили особи, які не мають відношення до військової служби.

Мобілізація методом тотального чеса викликала паніку у суспільстві. Люди, які мають шанси опинитися в лавах ЗС, почали масово залишати країну. На кордонах із Грузією, Азербайджаном, Фінляндією та іншими суміжними державами утворилися багатокілометрові черги. Перетин кордону доводилося чекати по три-чотири доби.

Поповнення військ РФ за рахунок мобілізації поки що ніяк не вплинуло на становище на українських фронтах. ЗСУ продовжують наступ на сході та на півдні. Слабомотивовані та непідготовлені мобілізовані невзмозі протистояти українським підрозділам.