В Ізюмі Харківської області підняли із землі тіла всіх похованих у масовій могилі. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.
За його словами, всього ексгумовано 436 тіл, більшість із них мають ознаки насильницької смерті, а 30 – сліди тортур. Більшість тіл – цивільні, 21 – військові.

Голова слідчого управління обласної поліції Сергій Болвінов написав, що ексгумовано 447 тіл, і дав таку розкладку:

  • 194 – чоловіки;
  • 215 – жінки;
  • 5 – діти;
  • 22 – військові;
  • 11 - останки, стать не визначена.

Серед ексгумованих є тіла з мотузкою на шиї, зі зв'язаними руками, зі зламаними кінцівками, травмами голови та грудної кліттни, переломами ребер, вогнепальними, колото-різаними, осколковими та наскрізними кульовими пораненнями. У кількох чоловіків ампутовані геніталії.

Синэгубов зазначив, що в Ізюмському районі знайдено щонайменше ще три такі масові поховання. Є колективні могили й у інших звільнених регіонах області – зараз там проводять огляд та розмінування.

Ізюм був повністю окупований 1 квітня 2022 року, після місяця запеклих боїв. На той момент ситуація в місті однозначно мала характер гуманітарної катастрофи: там не було води, їжі, світла, зв'язку, ліків. Постійні російські обстріли, зокрема з використанням авіації, призвели до масових жертв у місті. Лише у зруйнованому авіаударом будинку загинули майже 50 людей. Загалом, за попередніми даними, жертвами боїв за місто та викликаної ними гуманітарної катастрофи стали щонайменше 1000 цивільних. Місто перевторене на руїну, там знищено 80% інфраструктури.

Ізюм було звільнено 11 вересня, про масове поховання там стало відомо 16 вересня. В одній із могил знайшли похованою цілу родину.

Ізюмську трагедію порівнюють із різаниною у Бучі, де під час окупації селища мирні жителі теж масово стали жертвами звірств з боку російських солдатів. Вчора до Ізюму приїжджали дипломати з більш ніж 20 країн: це дозволить усьому світу побачити справжнє обличчя «руського миру».

5 6 7 8 9