Росіяни замінували Харківську область стрибаючими "відьмами". Про роботу з розмінування регіону "Суспільному" розповів керівник відділення саперів житомирських рятувальників Олександр Павленко. Фахівці його відділення працювали на Харківщині два місяці, починаючи з 17 вересня. Насамперед обстежилися залізничні колії та лінії газопостачання.

Серед знайдених вибухонебезпечних предметів були як міни, так і боєприпаси, що не розірвалися: касетні елементи з "Градів", "Смерчів", касетні міни, протипіхотні осколкові міни ПОМ-2 і ПОМ-3, протипіхотні фугасні міни "Пелюсток", стрибають осколково-загороджувальні міни.

Осколкова загороджувальна міна (ОМЗ-72) - протипіхотна міна. На армійському жаргоні – “Відьма” чи “Жаба”. При спрацьовуванні підривника бойова частина міни підскакує на висоту близько 60-80 см і вибухає. "Відьма" була розроблена в СРСР на основі радянської міни ОЗМ-152 і прийнята на озброєння у 1973 році. Застосовувалася під час війни СРСР Афганістані.

Деякі місця на залізничних коліях були заміновані розтяжками та сигналками. У полях знайшли дуже багато протитанкових мін, які майже всі були пластиковими. Це ускладнює їх пошук.

При мінуванні території окупанти вдавалися до хитрощів. Наприклад, закопували міни на більшу глибину. Це означає, що вони можуть спрацювати не одразу, а коли промокнуть, повідомив сапер. Військові та цивільні неодноразово проїжджали одними й тими ж дорогами без наслідків, але в певний момент така міна вибухала.

Ще один прийом - установка протитанкової міни на значній глибині. Під таку міну окупанти ставили додатковий заряд або клали ще одну міну та ставили через пеньок. Пеньок передасть навантаження на підривник, але через відстань прилад цю міну не побачить.

Олександр Павленко розповів, що теоретично сапери його відділення знали, що такі міни є, але практично зіткнулися з ними вперше.

1913a35e19ac1886 e88ab7ccc7508f7e

Харківська область вважається однією з найзамінованіших у країні. Частина регіону тривалий час перебувала під окупацією. Тут точилися інтенсивні бої із застосуванням практично всіх видів озброєнь. Наприкінці минулого року щодня у Харківській області сапери знаходили близько 1,5 тис. мін. Щоб зробити процес розмінування безпечнішим, сапери застосовують робототехніку, дрони та єдину в Україні машину Armtrac-400, яка може "перемелювати" міни.

Проте уникнути нещасних випадків не вдається. На мінах у регіоні неодноразово підривалися мирні жителі, шляховики, трактористи та сапери.

Наприкінці минулого року мер Харкова Ігор Терехов заявляв, що Харків ще не є повністю безпечним. Місто кілька місяців зазнавало інтенсивних обстрілів, на його території залишилися міни і боєприпаси, що не розірвалися. Мер не радив гуляти в лісопосадках, де не видно, що перебуває під ногами. Серед рекомендованих місць для прогулянок – садок Шевченка та парк Горького, які, за даними міської влади, обстежили сапери.