П'ятеро саперів, авто яких вдень 26 жовтня підірвалося на російській міні в Ізюмському районі, перебувають у вкрай тяжкому стані. Двом із них ампутували кінцівки. В одного - численні переломи та ушкодження ока, ще один отримав черепно-мозкову травму. Про це повідомили у прес-службі ХОВА.

Усім постраждалим - менше 30 років.

Це не перша подібна трагедія. Минулого тижня теж в Ізюмському районі на міні підірвалася ще одна машина із рятувальниками. Тоді загинули двоє людей, ще четверо отримали поранення. А раніше там загинули шляховики.

Щодня на Харківщині сапери обстежують до 20 га місцевості. Швидкість розмінування залежить від складності ділянки. При виявленні вибухонебезпечних предметів роботи з розвідки зупиняються, сапери займаються вивозом та ліквідацією мін та снарядів або, за неможливості транспортування, знищують їх на місці. На обстеження деяких об'єктів рятувальники можуть витратити цілий день: окупанти залишили по собі величезну кількість протитанкових та протипіхотних мін.

На допомогу саперам приходять і сучасні технології - як, наприклад, унікальна машина Armtrac-400, яка може "перемелювати" міни. З її допомогою з'явилася можливість безпечно розмінувати території із високою рослинністю, великі площі касетного замінування. Поки що така машина в країні одна, і вона працюватиме саме у Харківській області.