На Харківщині на міні підірвалися четверо дорожників, двоє з них загинули. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, це сталося сьогодні, 8 листопада, на трасі Чугуїв - Мілове біля Чкаловського у Чугуївському районі. На протитанковій міні підірвалися працівники дорожньої служби. Двоє людей загинули, ще двох госпіталізували. За попередньою інформацією, дорожники могли зачепити міну ковшем екскаватора.

"Піротехніки проводять роботи щодня, вже знищили 45 тисяч вибухонебезпечних предметів. Але скільки ще триватиме процес – прогнозувати складно, адже окупанти замінували величезні території", – сказав голова ХОВА.

Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

На Харківщині чи не щодня хтось гине від мін, у тому числі - самі рятувальники та сапери. Так, наприкінці жовтня у селищі Борщова на міні підірвався та загинув суддя Красноградського районного суду Дмитро Константинов, який був волонтером та допомагав у розмінуванні. А учора, 7 листопада, у Харківському районі від міни постраждав начальник відділення піротехнічних робіт Сергій Молчанов. Він поранений, йому ампутували частину стопи.

За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, зараз в Україні залишаються замінованими понад 170 тисяч квадратних кілометрів території. Це розмір середньої європейської держави, і Харківська область у лідерах цього сумного рейтингу. Монастирський заявив, що Харківська область вдвічі більше забруднена вибухонебезпечними предметами, ніж Київська, Чернігівська та Сумська разом.

За словами керівника громадської організації "Асоціація саперів України" Тимура Пістрюги, на повне очищення України можуть піти десятки років. Піротехніки спочатку розміновують населені пункти та об'єкти критичної інфраструктури — лінії електропередач, газопроводи, трубопроводи та дороги, а потім переходять до полів, лісів та водойм. Водойми розміновують найповільніше, адже у роботах мають брати участь спеціально навчені водолази.

Як розповів Громадському Тимур Пістрюга, Україна може орієнтуватися на приклад Хорватії. Після Балканських воєн 1990-х там було забруднено мінами близько 23% території країни. Основну частину територій там досить швидко очистили, але навіть і сьогодні близько 3% - потенційно небезпечні. За словами експерта, у Хорватії для очищення території активно використовували донорські кошти та засоби механічного розмінування. Машини, якими керують дистанційно, очищали землю, а потім на неї заходили сапери, щоб перевірити територію. Більше 50% усієї потенційно небезпечної території Хорватії очистили за допомогою засобів механічного розмінування.