На Харківщині почали використовувати єдину в Україні машину Armtrac-400, яка може "перемелювати" міни. Про це повідомляє "Суспільне".

За словами рятувальників, за допомогою такої машини з'явилася можливість безпечно розмінувати території із високою рослинністю, великі площі касетного замінування. Поки така машина в країні одна, вона працюватиме на Харківщині, коштує близько 18 мільйонів гривень, але пізніше Україна отримає ще п'ять Armtrac.

"На жаль, щодня наші піротехніки, наші сапери зазнають поранень, іноді гинуть. Тому механізована машина розмінування Armtrac-400 нам дуже потрібна, вона може виконувати такі завдання, які для людини становлять великий ризик. Вона зрізає трав'яний покрив і потім вже йде на глибину до 50 сантиметрів, знищуючи всі вибухонебезпечні предмети, що знаходяться як на землі, так і заховані під землею", - розповів провідний спеціаліст відділу контролю за якістю розмінування Арсеній Дядченко.

Машина витримує навіть підрив протитанкової міни типу ТМ-62 та може розмінувати до 2400 квадратних метрів на годину. Саме на протитанковій міні днями підірвалися рятувальники в Ізюмському районі. Одна людина загинула, шестеро зазнали тяжких травм, деяким довелося пережити ампутацію.

За словами рятувальників, навчали роботі на Armtrac-400 британські інструктори. У машині є два джойстики - джойстик вперед, назад, вліво, вправо, як у комп'ютерній грі і джойстик, щоб керувати ротором (частиною, що обертається). Коли машина йде повільно, вона повинна перебивати міну без детонації, але ротор дуже надійний і витримує підрив протитанкової міни типу ТМ-62 в металевому корпусі. Крім того, Armtrac-400 вибухом може знищувати "розтяжки", і з ним нічого не станеться. Машина обладнана спеціальною кабіною з бронесклом завтовшки 40 міліметрів. Armtrac, який працює у Харківській області, витримав уже понад 6000 вибухів на протитанкових мінах, але залишився у чудовому стані. До речі, машина може їхати самостійно, без людини усередині – у ній є круїз-контроль.

"Ця машина збереже дуже багато життів: наших саперів, цивільного населення та допоможе прискорити розмінування території України", - зазначили у ДСНС.

Разом з людьми та Armtrac Харківську область допомагає розмінувати і робот. Роботизований комплекс Superdroid Robots "Мастіф" призначений для проведення розвідки та дистанційного розмінування. Наші рятувальники дали йому жартівливе ім'я Бобер.