На Харківщині різко скоротився врожай зернових: він становив менше половини від минулорічного. В обласній військовій адміністрації повідомили, що аграрії намолотили 1,9 млн. тонн зерна. Це – 40% урожаю минулого року.

До зернових відносяться пшениця, жито, рис, овес, ячмінь, кукурудза, просо та деякі інші культури.

2021-го на Харківщині зібрали значно більше - 4,8 млн тонн. Цього року аграріям завадила російська агресія. Через бойові дії та тимчасову окупацію територій Ізюмського, Куп'янського, частини Харківського та Чугуївського районів не засіяними залишалися 35% площ.

Наприкінці 2022-го озимими культурами засіяли 186,9 тис. га. Також сільгоспвиробники вже посіяли озимий ріпак на площі 11 тис. га, або 141% від прогнозованого. Під час посівної кампанії 2023 року збільшуватимуться посівні площі під ярові зернові та олійні культури.

Польовим роботам перешкоджають не лише бойові дії, які ще продовжуються на східній околиці області, а й міни, залишені окупантами. На площі 1,2 млн га необхідно провести розмінування. Із загального масиву 110 тис. га – це землі сільськогосподарського призначення. Найбільш забрудненими залишаються угіддя Чугуївського району – 77,1 тис. га.

В обласній адміністрації повідомляли, що зібраних зернових вистачить не лише для забезпечення потреб регіону, а й для продажу зерна за кордон. Зернові в попередні роки були однією із значних статей українського експорту. За підсумками останнього перед повномасштабною агресією РФ 2021 року країна продала за кордон 51,2 млн. тонн зернових на суму 12,5 млрд. доларів. У загальному збиранні зернових Харківщина як аграрно розвинений регіон посідала провідні місця. У найкращі роки тут збирали до 4,7-4,8 млн тонн.