Навесні Харківська область отримає від датських партнерів квадрокоптер, який може сканувати поля у пошуках вибухонебезпечних предметів. Про це розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов під час онлайн-наради з Міністерством аграрної політики та продовольства та Міністерством оборони України.

Подібний дрон літає на висоті 5 метрів і фіксує можливі заміновані місця, які бачить у себе на моніторі оператор. Потім у ці місця прямують піротехніки.

Проблема замінування Харківської області стоїть дуже гостро не лише тому, що буквально через день на мінах гинуть чи травмуються люди – хоча це найстрашніше – а й тому, що аграрії не скрізь зможуть розпочати посівну, якщо збережеться мінна небезпека.

"Харківщина завжди була у трійці лідерів виробників сільгосппродукції. Але, на жаль, зараз у нас є 500 тисяч гектарів забруднених вибухонебезпечними предметами полів. Розмінування наскільки можна провести до початку сезонних робіт", – зазначив Євген Іванов.

За його словами, вже зараз потрібно складати графіки розмінування територій, розуміти, які сили можуть бути залучені від державних підрозділів та неурядових компаній. Заступник начальника ХОВА додав, що ситуація з розмінуванням сільськогосподарських земель ускладнюється тим, що північні та східні кордони області досі зазнають ворожих обстрілів, а близько 2% території ще перебувають в окупації. Вже відомо, що для розмінування полів Харківщини навесні буде задіяно близько 40-50 піротехнічних та саперних груп ЗСУ, ДСНС, Держслужби транспорту та Національної поліції. У перспективі до них можуть приєднатися до 20-ти неурядових організацій.

Також планується, що навесні на Харківщині до розмінування сільгоспугідь буде залучено 5 засобів механізованого розмінування. Одна із саперних машин уже працює у Чкалівській громаді Чугуївського району. Поки що єдина в Україні машина Armtrac-400, яка може "перемелювати" міни, працює саме на Харківщині. Вона зрізає трав'яний покрив і потім уже йде на глибину до 50 сантиметрів, знищуючи всі вибухонебезпечні предмети, що знаходяться як на землі, так і заховані під землею. Машина витримує навіть вибух протитанкової міни і може розмінувати до 2400 квадратних метрів на годину.