Понад 20 чорнобильців вночі 29 жовтня залишили приміщення Головного управління Пенсійного Фонду в Харківській області, де вчора почали безстрокову акцію протесту. Про це повідомив "SQ" учасник акції Петро Прокопенко.

"Вночі за дорученням голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна до нас приїхав заступник харківського міського голови Ігор Терехов. Він пообіцяв, що всі питання щодо наших виплат будуть розглянуті і зняті. Ми прийняли рішення призупинити акцію, тому що І. Терехов - людина, яка користується повагою у чорнобильців. На понеділок призначена з ним нарада, на якій будуть присутні і інші представники влади, а також прокуратури ", - зазначив П. Прокопенко.

Довідка "SQ". 28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) в Харківській області і почала там безстрокову акцію протесту. Чорнобильці вимагають виконувати рішення суду про виплату пенсій. "Ми вимагаємо, щоб нам погасили всю заборгованість, яка виникла за кілька років. Ми змусили провести перерахунок пенсій, нам їх перерахували, однак виплачують з боєм. Але за попередні місяці нам не хочуть виплачувати заборгованість, яка виникла після перерахунку. Адже є рішення суду, і суд визнає дії Пенсійного фонду незаконними", - зазначив П. Прокопенко.

Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 чорнобильців.

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян.

Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". 29 червня близько двох тисяч чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" прийшли на зустріч з керівництвом управління Пенсійного фонду в Харківській області. Причиною зустрічі став лист керівництва Пенсійного фонду України в регіональні управління фонду, яким пропонувалося не виконувати рішення судів з перерахування пільгових пенсій та виплати надбавок чорнобильцям, "дітям війни" та військовим пенсіонерам.