В Харькове больше 500 чернобыльцев вновь пикетируют Пенсионный фондБільше 500 харківських чорнобильців проводять чергову акцію протесту біля Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області (знаходиться в Держпромі). Як повідомив кореспондент "SQ" з місця подій, чорнобильці зібралися біля Пенсійного фонду ще о 9 ранку. Вони вимагають виплати обіцяних їм пенсій. О 10.30 кілька сотень присутніх увійшли в приміщення ПФ і зараз знаходяться в актовій залі. З чорнобильцями спілкувалася заступник облуправління ПФ Тетяна Піпченко. Однак, як зазначив заступник голови Орджонікідзевської районної організації "Союзу Чорнобиль України" Валерій Бєляков, результати переговорів незадовільні.

За словами В.Белякова, 30 млн.грн., які обіцяли виділити з держбюджету на виплати харківським чорнобильцям, так і не надійшли. "Інші області, дізнавшись про таке рішення, також стали вимагати грошей на виплати. Можливо, через це поки все призупинилося", - зазначив В.Бєляков. За його словами, чорнобильці направили групу активістів на зустріч з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним. "За результатами цих переговорів ми вирішимо, що робити далі", - підкреслив В.Бєляков.

Окрім того, чорнобильці відзначили, що обіцяна зустріч з віце-прем'єр-міністром України Сергієм Тігіпком, запланована на 11 листопада, так і не відбулася з незрозумілих причин.

В.Беляков також зазначив, що незабаром протестуючих чорнобильців стане ще більше. "До нас їдуть представники чорнобильських організацій Куп'янська, Лозової та сел.Вільча (Вовчанський район), які нас підтримають", - зазначив В.Бєляков.

За словами начальника Центру громадських зв'язків Головного управління МВС України в Харківській області Лариси Волкової, в управлінні фонду знаходяться співробітники міліції, які контролюють ситуацію. Порушень громадського порядку не зафіксовано. За інформацією ЦГЗ, в акції беруть участь близько 200 осіб.

Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з посиланням на заступника голови ХОДА Ігоря Шурму, сьогодні голова ХОДА Михайло Добкін проведе переговори з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, першим віце-прем'єром Андрій Клюєвим та головою Пенсійного фонду України Борисом Зайчуком щодо вирішення проблем чорнобильців. "ХОДА дотримується принципової позиції - рішення судів обов'язково повинні виконуватися, і скасовувати їх не можна. Ніколи облдержадміністрація не дозволить собі антиконституційних дій. Інше питання, хто відповідає за виконання судових рішень. У питанні виплати пенсій чорнобильцям за рішенням судів ХОДА та облуправління Пенсійного фонду виконують лише делеговані функції. Всі організаційні рішення приймаються на рівні центральних органів влади, тому левова частка поставлених чорнобильцями питань повинна вирішуватися в Києві", - зазначив віце-губернатор.

 

В Харькове больше 500 чернобыльцев вновь пикетируют Пенсионный фонд В Харькове больше 500 чернобыльцев вновь пикетируют Пенсионный фонд
В Харькове больше 500 чернобыльцев вновь пикетируют Пенсионный фонд  

Довідка "SQ" .1 листопада в Києві пройшла всеукраїнська акція чорнобильців, у якій брало участь кілька тисяч осіб. З них близько 500 - харківські чорнобильці. Пікетники знесли двометровий паркан навколо будівлі Верховної Ради. Учасники акції вимагали зняти з розгляду законопроект № 9127 про виконання судових рішень, згідно з яким пільги чорнобильцям можуть бути обмежені.

У цей же день голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що управлінню Пенсійного фонду України в Харківська область з держбюджету буде виділено 30 млн.грн. на виплати чорнобильцям. За його словами, чорнобильці в ході акцій протесту вимагають передбачити в держбюджеті наступного року кошти на виплати, по яких уже прийняті рішення судів. Саме на них і буде виділено 30 млн.грн. Як зазначив М.Добкін, про те, що гроші будуть, йому повідомив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв. Рішення погоджено з Мінфіном.