Харьковская обладминистрация подписала меморандумы о сотрудничестве с афганцами и чернобыльцамиХарківська облдержадміністрація та Харківський обласний союз ветеранів Афганістану підписали меморандум про взаємодію і співпрацю. Як повідомив офіційний сайт ХОДА 8 листопада, меморандум підписали голова облдержадміністрації Михайло Добкін та голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Володимир Рижков. Окрім того, голова ХОДА підписав меморандум про взаємодію і співпрацю з Харківською обласною організацією всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль Україна".

Згідно з умовами меморандуму, Харківська облдержадміністрація зобов'язується сприяти у питаннях виділення приміщень, земельних ділянок під індивідуальне будівництво ліквідаторам аварії на ЧАЕС та чорнобильцям 1 категорії, а під час щорічного формування показників бюджету планується передбачити додаткове фінансування на харчування та лікування чорнобильців в обласному диспансері радіаційного захисту. Також обласна влада обіцяє клопотати про виділення з обласного бюджету коштів на видання книги пам'яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

У свою чергу харківська облорганізація "Союз Чорнобиль Україна" всі суперчливі питання зобов'язана вирішувати виключно шляхом конструктивного діалогу на засіданнях громадської ради при Харківській облдержадміністрації.

Схожі умови про обов'язки сторін прописані в меморандумі про взаємодію і співпрацю між обласною державною адміністрацією та Харківською обласною спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Як розповів "SQ" В.Рижков, ініціатива підписання меморандуму виходила від громадських організацій. "З початку місяця ми складали текст, розглядали його не засіданнях союзу, після чого передали до обладміністрації", - зазначив В.Рижков. За його словами, в підсумковому варіанті меморандуму затверджено 95% пропозицій з боку афганців.

За словами В.Рижкова, відтепер усі суперчливі питання члени ХОГО "Союз ветеранів Афганістану" розглядатимуть на засіданнях громадської ради при ХОДА. "Це було рішення нашого союзу, але не всі афганці є його членами, існує ще багато інших громадських організацій ветеранів Афганістану, який має право самостійно приймати рішення або будь-які дії", - підкреслив В. Рижков.

Довідка "SQ". 1 листопада в Києві пройшла всеукраїнська акція чорнобильців, у якій брало участь кілька тисяч осіб, з них близько 500 - харківські чорнобильці. Пікетники знесли двометровий паркан навколо будівлі Верховної Ради. Учасники акції вимагали зняти з розгляду законопроект № 9127 про виконання судових рішень, згідно з яким пільги чорнобильцям можуть бути обмежені.

20 вересня біля будівлі Верховної Ради відбувся мітинг ветеранів Афганістану, які протестували проти ухвалення закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" (№ 9127). Учасники мітингу прорвалися до будівлі Верховної Ради. Щоб зупинити протестуючих, охорона заблокувала двері металевою огорожею.