Верховна Рада України сьогодні, 5 червня, перед самим закриттям пленарного засідання прийняла у другому читанні і як закон законопроект № 9127 "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень". За інформацією сайту парламенту, за прийняття цього закону проголосували 259 депутатів. Документ прийнятий без урахування норм прикінцевих та перехідних положень.

Головуючий на засіданні перший віце-спікер Адам Мартинюк запевнив, що в документі йдеться виключно про те, що держава бере на себе зобов'язання виконувати рішення судів. Він підкреслив, що із заключних і перехідних положень у цілому голосуються тільки два пункти: перший - закон набирає чинності з 1 червня 2013 року, другий - Кабінету міністрів до 2014 року доручається розробити зміни до законодавства у зв'язку з набранням чинності цим законом.

Нагадаємо, що раніше заключні положення передбачали внесення поправок до низки законопроектів, які забезпечують виплати соціальних пільг.

Закон встановлює гарантії держави щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених законом "Про виконавче провадження", та особливості їх виконання.

 

Довідка "SQ". 9 вересня 2011 р. Верховна Рада прийняла законопроект № 9127 у першому читанні, що призвело до масових акцій протесту під будівлею парламенту і в різних регіонах України. Законопроект передбачав внесення змін до 17 чинних законів. При цьому зміни лише до чотирьох законів мають відношення до предмету законопроекту - забезпечення виконання судових рішень.

Законопроект можна було умовно розділити на дві частини. Перша частина стосувалася виконання судових рішень, друга - громадян пільгових категорій. Згідно з документом, соціальні виплати та пільги чорнобильців, афганців, ветеранів та інвалідів війни, міліціонерів, шахтарів, медиків, учителів та інших категорій пільговиків повинні були "вручну" регулюватися Кабінетом міністрів, що і викликало хвилю невдоволення в суспільстві.

Згідно з прийнятим документом, держава гарантує виконання рішень суду про стягнення коштів та зобов'язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за якими є: державний орган; державні підприємство, установа, організація; юридична особа, примусова реалізація майна якого забороняється у відповідності до законодавства.

Дія цього закону не поширюється на рішення суду, стягувачем за яким є державний орган, державне підприємство, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа, організація, яка належать до комунальної власності.