Пенсионный фонд в Харьковской области получит 30 миллионов гривен на выплаты чернобыльцам - М. Добкин

Управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області з держбюджету буде виділено 30 млн.грн. на виплати чорнобильцям. Про це 1 листопада заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, чорнобильці в ході акцій протесту вимагають передбачити в держбюджеті наступного року кошти на виплати, за якими вже прийняті рішення судів. Саме на них і буде виділено 30 млн.грн. Як зазначив М.Добкін, про те, що гроші будуть, йому повідомив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв. Рішення погоджено з Мінфіном.

За словами губернатора, зараз чорнобильці проводять акцію протесту, "форма якої неадекватна". "Але скасовувати раніше призначені пільги - неправильно. Якщо на певному етапі держава надала пільги, значить, їх необхідно надавати і далі. Потрібно дати фахівцям виробити рішення, яке буде знаходитися посередині між бажаннями і можливостями чорнобильців бюджету", - зазначив губернатор.

Він також повідомив, що мітинги чорнобильців ставляться до тих нечисленних акцій протесту, на яких люди відстоюють свої економічні інтереси. Ще один приклад подібних акцій - виступи підприємців проти Податкового кодексу. "Такі акції - нормальне явище для демократичної країни", - зазначив губернатор.

Довідка "SQ". 28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області і почала там акцію протесту. Чорнобильці вимагають виконувати рішення суду про виплату пенсій. Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 осіб.

1 листопада в Києві пройшла всеукраїнська акція чорнобильців. Пікетники знесли двометровий паркан, що оточував Верховну Раду .

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян. Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".