Під стінами Верховної Ради завтра, 1 листопада, відбудеться загальноукраїнська акція протесту, ініціаторами якої виступили представники чорнобильських організацій Харківської області. Як повідомив 31 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" координатор акції, член Харківського відділення громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Петро Прокопенко, на заклик харків'ян відгукнулися чорнобильці практично з усіх областей України. "Дали свою згоду Донецьк, Дніпропетровськ, Полтава, Луганськ, Київ, і щодня продовжують надходити підтвердження. Ми очікуємо, що в акції візьмуть участь кілька тисяч людей", - зазначив П.Прокопенко.

Чорнобильці будуть вимагати виконання рішень суду про перерахунок та виплату пенсій пільговим категоріям громадян. За словами П.Прокопенка, йдеться не тільки про чорнобильців, а й про "дітей війни". "За даними Головного управління Пенсійного фонду в Харківській області, заборгованість ПФ цим категоріям громадян за вересень склала близько 80 млн.грн., а за жовтень - близько 70 млн.грн.", - зазначив П.Прокопенко.

За словами голови Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскуріна, представники громадських організацій чорнобильців сьогодні зустрілися із заступником харківського міського голови Ігорем Тереховим. "Як міська, так і обласна влада пообіцяли посприяти у вирішенні наших проблем. На жаль, це питання знаходиться не в їхній компетенції, але, принаймні, за нас заступляться, і наші проблеми будуть озвучені вже з вуст місцевої влади", - зазначив В.Проскурін.

За словами П.Прокопенка, акція протесту під стінами парламенту почнеться о 10.00. "Свої права ми будемо відстоювати до кінця, використовуючи найрізноманітніші заходи впливу. На жаль, чорнобильці - це переважно інваліди. Здоров'я підірване при виконанні державного боргу - ліквідації аварії на ЧАЕС. Ми не штурмуємо Верховну Раду, як це робили афганці - у нас здоров'я не те, але ми можемо робити досить цікаві заходи, привертаючи увагу громадськості та органів влади до наших проблем", - зазначив П.Прокопенко.

Довідка "SQ". 28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області і почала там безстрокову акцію протесту. Чорнобильці вимагають виконувати рішення суду про виплату пенсій.

Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 чорнобильців.

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян.

Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".