Представники чорнобильських організацій Харкові 7 листопада зустрінуться з віце-прем'єр-міністром України - міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком з питання виплати пенсій. Про це 4 листопада у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін.

За його словами, чорнобильці ще з лютого ведуть переговори з С.Тігіпком. "Проте жодних результатів ці зустрічі не приносять. 1 листопада ми пікетували Верховну Раду. 3 листопада вкотре зустрічалися з С.Тігіпком. І Кабінет міністрів начебто прийняв наші вимоги. На рахунки чорнобильців почали нараховувати пенсії, проте розмір цих виплат у багатьох випадках нижчий, ніж був раніше. Так що ж тоді змінилося? Стало ще гірше", - зазначив В.Проскурін.

Він підкреслив, що якщо чорнобильці і цього разу нічого не доб'ються, то будуть домагатися зустрічі з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. "Будемо намагатися налагодити роботу з ним. Тим більше, що голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін обіцяв нам допомогу в організації зустрічей з кимось з уряду. Якщо в кабінетах користі не буде, то будемо знову виходити на вулицю з черговими акціями протесту", - підкреслив В.Проскурін.

Також чорнобильці домагаються особистої зустрічі із заступником глави адміністрації Президента України Іриною Акімовою, якій уже відправляли листа з пропозиціями щодо виходу з ситуації, що склалася.

Довідка "SQ". 1 листопада в Києві пройшла всеукраїнська акція чорнобильців, у якій взяли участь кілька тисяч осіб. З них близько 500 - харківські чорнобильці. Пікетники знесли двометровий паркан, що оточує будівлю Верховної Ради. Учасники акції вимагали зняти з розгляду законопроект № 9127 про виконання судових рішень, згідно з яким пільги чорнобильцям можуть бути обмежені.

У цей же день голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області з держбюджету буде виділено 30 млн.грн. на виплати чорнобильцям. За його словами, чорнобильці в ході акцій протесту вимагають передбачити в держбюджеті наступного року кошти на виплати, за якими вже прийняті рішення судів. Саме на них і буде виділено 30 млн.грн. Як зазначив М.Добкін, про те, що гроші будуть, йому повідомив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв. Рішення погоджене з Мінфіном.

28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області і почала там акцію протесту. Чорнобильці вимагають виконувати рішення суду про виплату пенсій. Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 осіб.