На Харківщині поки що перестали розмінувати поля. Як повідомили у ДСНС, причина цього - морозна погода. Щойно температура повітря стабілізується, ці роботи відновляться.

Зазначимо, що така погода (відсутність снігу та коливання температур у діапазоні більше 10° на добу) погано впливає і на майбутній урожай.

Наразі сапери розмінують об'єкти критичної інфраструктури, водо-, газо-, тепло- та електромережі.

За даними ХОВА, у регіоні заміновано близько півмільйона гектарів сільськогосподарських полів, це близько 20% від загальної їх кількості.

Замінованість та окупація територій, бойові дії та втрати, які зазнали через них фермерські господарства, спричинили різке скорочення врожаю на Харківщині: торік було зібрано 1,9 млн тонн зернових, що становить 35-40% позаминулорічного врожаю. На полях залишилось 70% урожаю кукурудзи.

Харківська область - одна з найзамінованіших у країні. Частина регіону тривалий час перебувала під окупацією. Тут точилися активні бої із застосуванням практично всіх видів зброї. Наприкінці минулого року щодня сапери знаходили близько 1,5 тис. мин. Щоб зробити процес розмінування безпечнішим, застосовується робототехніка, дрони й єдина в Україні машина Armtrac-400, яка може "перемелювати" міни.