Врожай на Харківщині під загрозою через погоду. Про це "Суспільному" розповів фахівець Інституту рослинництва ім. Юр'єва Олег Леонов.

За його словами, мороз, що цього тижня прийшов у регіон, шкодить озимим: на безсніжній землі утворилися тріщини, рослини підмерзають, і в них рвуться коріння. Але ситуація поки що не катастрофічна. А ось мороз до мінус 20 градусів може виявитися критичним, особливо наприкінці зими. Так, у лютому та на початку березня через такі морози рослини можуть просто загинути.

Леонов каже, що зазвичай озимі починають сіяти у вересні, але цьому завадили дощі і роботи затрималися на місяць. Через пізнє посіву рослини не встигли достатньо сформуватися, тому в них не накопичилися необхідні поживні речовини, які б перенести сильні морози.

За словами агронома, оцінити, як озимі перенесли цьогорічний безсніжний мороз, можна буде навесні.

Погода - не єдиний фактор, який вплине на обсяги майбутнього врожаю. Через активні бойові дії та мінування полів у Харківській області озимими засіяли менше 200 тис. гектарів, повідомили в облдепартаменті агропромрозвитку. Це третина минулорічних посівних площ.

Проте харківські аграрії планували продавати зернові за кордон. За інформацією віце-губернатора Євгена Іванова, 15% зібраного врожаю повністю охоплюють потреби регіону. Решту зерна можна продавати.