На Харківщині на полях залишилося 70% урожаю кукурудзи. В обласній військовій адміністрації повідомили, що роботі завадили несприятливі погодні умови, пише GX.

За даними Харківського регіонального центру гідрометеорології, кількість опадів у вересні на більшій частині регіону становила 60-85 мм, або 120-180% місячної норми. У жовтні дощів було ще більше: 95-135 мм або 215-300% місячної норми.

Як результат на 1 грудня, за даними ХОВА, обмолочено 33% (42,5 тис. га) засіяних кукурудзою площ. Зібрано 223,1 тис. тонн за врожайності 52,95 ц/га. Урожайність кукурудзи трохи перевищує торішні показники: 2021-го зібрали 47,3 центнери з гектара.

67% площ під кукурудзу залишилися неприбраними.

Не встигли агропідприємства зібрати весь соняшник. Але тут ситуація не така критична: урожай залишився на 18% площ.

Збирання взимку призведе до збільшення собівартості продукції. В обласній адміністрації пояснили, що обов'язково буде потрібне досушування зерна, а вартість цієї процедури висока, тому частина врожаю кукурудзи та соняшника може залишитися на полях на зиму і збиратиметься, коли з'явиться така можливість.

Зимівка кукурудзи у полі також несе певні ризики. Це гарантоване ураження зерна грибковими хворобами та накопичення у ньому мікотоксинів, що, відповідно, призведе до зниження вартості продукції.

Як вчинити - продовжити прибирання або відкласти його до весни, - у господарствах вирішують самостійно, зваживши всі "за" та "проти".

Загалом в області цього року зібрано 1,62 млн тонн зернових (а до зернових відносять і кукурудзу). Це значно менше, ніж минулого, коли з полів прибрали близько 4,8 млн. тонн зерна. Завадила не лише й не так погода, як агресія РФ. Частина області понад півроку перебувала під окупацією, сільгоспроботи там не проводились. Але, як повідомили у ХОВА, зібраного врожаю вистачить не лише щоб забезпечити хлібом Харківську область, а й щоб продавати зерно за кордон.

Загалом війна вдарила по аграрній галузі на всій території України. Якщо у 2021 році в країні зібрали понад 84 млн. тонн зернових, то цього року, за даними Міністерства агрополітики, на кінець листопада зібрали трохи більше 40 млн. тонн.