Війська РФ намагаються повернути Куп'янськ. Про такі плани супротивника повідомила британська розвідка.

За її даними, російська армія частково відновила контроль за підступами до Кремінної. Вочевидь, військові РФ також прагнуть повернути логістичний вузол – Куп'янськ.

Районний центр та важливий залізничний вузол Куп'янськ, де до війни проживало 27 тис. жителів, було окуповано 27 лютого 2022 року. Під контролем противника місто знаходилося понад шість місяців. Мер Куп'янська, частина чиновників та депутатів перейшли на бік окупантів.

18 вересня місто було повністю звільнено під час осінньої контрнаступної операції ЗСУ у Харківській області. Більшість Куп'янського району повернулася під контроль української влади, окупованими залишаються 20 сіл та селищ на сході району.

Після звільнення Куп'янськ опинився у зоні бойових дій. Місто щодня обстрілюють війська РФ. Зруйновано чи пошкоджено понад 30% будівель, 90% населення виїхало. У цій частині Харківщини обласне керівництво оголосило обов'язкову евакуацію.

Також з початку березня 2023 року тривають важкі бої на окремих ділянках фронту в районі Сватово-Кременна на півночі Луганської області. Ця лінія зіткнення знаходиться на південному сході від Куп'янська. Від Сватового до Куп'янська – близько 60 кілометрів трасою.

За інформацією британської розвідки, на лінії Сватово-Кременна росіяни подекуди просунулися вперед на кілька кілометрів.

Протягом трьох місяців чи не щодня війська РФ намагаються пробитися на іншій ділянці Куп'янського спрямування – в районі села Гряниківка, яке знаходиться за 27 кілометрів на північ від Куп'янська.

Проте у розвідці зазначають, що оперативні наміри РФ на північному сході України залишаються оборонними. Командування противника побоюється, що це один із секторів, де ЗСУ спробує провести великий наступ.

1