Екс-начальник харківського СБУ Роман Дудін постане перед судом за звинуваченням у держзраді, йому загрожує довічне. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Встановлено, що екс-начальник управління СБУ у Харківській області напередодні 24 лютого 2022 року знав про високу ймовірність повномасштабного наступу РФ. Але замість того, щоб протидіяти ворогові, він "фактично зайнявся саботажем". У ГБР заявили: Дудін вважав, що наступ Росії буде успішним і сподівався, що це буде враховано окупаційною владою Росії.

Тому він спробував усунути голову ХОВА Олега Синєгубова та захопити державну владу у прикордонному регіоні. Також він через ЗМІ дискредитував чинну владу Харкова та області, надаючи неправдиву інформацію. Намагався Дудін і паралізувати органи безпеки регіону, надавши наказ особовому складу УСБУ в Харківській області залишити їхню будівлю в центрі Харкова, а потім – і місто взагалі.

У ДБР додали, що після цього росіяни у разі прориву оборони міста могли легко отримати доступ до зброї і боєприпасів, що зберігалися в будівлі СБУ. Колишній керівник управління СБУ у Харківській області підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада),
  • ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини чи місця служби),
  • ч. 4 ст. 402 (непідпорядкування) КК України.

Йому загрожує довічне ув'язнення. Після того, як справу ознайомлять адвокати Романа Дудіна, його передадуть до суду.

Романа Дудіна звільнили з посади голови СБУ Харківської області після візиту до Харкова президента Зеленського у травні 2022 року. Тоді глава держави сказав, що чиновник "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто". А у вересні Дудіна заарештували. За інформацією ЗМІ, екс-силовик перебував на Заході України.

І мер міста Ігор Терехов, і голова ХОВА Олег Синєгубов згодом неодноразово заявляли в інтерв'ю, що в перший день війни Дудін намагався усунути їх від влади. Зокрема, за наказом Дудіна мера та губернатора вивели з кабінету у будівлі обладміністрації, після чого було зроблено фото порожнього кабінету. Його запостили в соцмережі, що створило ілюзію, ніби керівництво міста та області втекло.

Голова управління Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко вже у лютому 2023 року розповів, що 24 лютого 2022 року підлеглі Романа Дудіна залишили свої приміщення без охорони. Там була велика кількість зброї та боєприпасів: автомати, ручні гранатомети, патрони, гранати. Зрештою оборону будівлі довелося тримати поліцейським.