Війська РФ намагаються наступати на Дворічну та Гряниківку на сході Харківської області. У ранковому зведенні Генштабу повідомляється, що росіяни прагнули прорвати оборону українських підрозділів на Куп'янському напрямі, але були відкинуті.

1

Селище міського типу Дворічна знаходиться за 17 кілометрів на північ від Куп'янська на західному березі річки Оскол. З початку російського вторгнення Дворічна була окупована, але у жовтні 2022-го звільнена. Селище опинилося в зоні бойових дій і постійно зазнає обстрілів з боку військ РФ. 80% будівель пошкоджено або зруйновано. Більшість жителів залишила селище. Від довоєнного населення, яке становило понад 3,5 тисячі осіб, залишилося 20%.

Село Гряниківка знаходиться на східному березі Оскола за кілька кілометрів від Дворічної. До війни тут було понад 600 мешканців. Постійним обстрілом населений пункт практично знищено. Майже всі мешканці поїхали із села. Залишається кілька людей. 13 березня близько 5:30 окупанти обстріляли з артилерії Гряниківку, поранили чоловіка та жінку.

Район Дворічної та Гряниківки російські війська атакують уже не перший тиждень. Однак усі атаки відбиваються ЗСУ.

13 березня на Куп'янському напрямку артилерія РФ обстріляла Куп'янськ, Масютівку, Крохмальне та Новоселівське.

На Слобожанському напрямку противник наступу не вів, але продовжував обстрілювати населені пункти. Під удар потрапили Стрілечя, Глибоке, Лук'янці та Гатище.

Продовжується наступ військ РФ на інших напрямках - Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському. Минулої доби ЗСУ відбили тут більше 100 атак.

У Генштабі повідомили, що "Російська Федерація використовує тактику терору, невибірково обстрілює населені пункти, тим самим грубо порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права".

13 березня противник завдав 5 ракетних ударів, у тому числі по об'єктах цивільної інфраструктури Сумської та Донецької областей. Є загиблі та поранені мирні жителі. Також ворог завдав 35 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська РФ обстріляли понад 50 населених пунктів.

У відповідь українська авіація на всіх ділянках фронту завдала 10 ударів по районах зосередження супротивника. Ракетники та артилеристи за добу вразили 5 районів зосередження особового складу та військової техніки, 3 склади боєприпасів та 4 засоби радіоелектронної боротьби.