У Харківській області 69-річна підірвалася на російській міні. Постраждала залишилася без ноги, повідомили в обласній прокуратурі. 

Трагедія сталася 4 липня на території Пісківського лісництва в Ізюмському районі. У лікарні жінці ампутували стопу.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

У Харківській області зберігається висока мінна небезпека. Мирні люди нерідко підриваються на мінах. Особливу небезпеку становлять протипіхотні фугасні міни "Пелюстки", використання яких заборонено міжнародною конвенцією. 

Сапери знаходять цілі мінні поля з "Пелюсток". У травні між селами Новий Бурлук та Леб'яже Чугуївського району виявили понад 70 таких мін.

Бійці ДСНС виявляють мінні поля і з інших боєприпасів. У тому ж Чугуївському районі між селами Гракове та Мосьпанове російські війська замінували територію біля ліній електропередач. Українські сапери знайшли там 250 мін.

Обласна влада просить місцевих жителів не відвідувати ліси, лісопосадки, поля, не користуватися путівцями. У більшості районів області не стали відкривати пляжі. Це пов'язано, зокрема, і з тим, що в зонах відпочинку біля водойм теж можуть бути міни. У регіоні закрито для відвідування 750 кладовищ.

Але небезпека може бути набагато ближчою. У селі Руські Тишки під Харковом 43-річний місцевий житель підірвався на міні "Пелюстка" у власному дворі. В Ізюмі жінка підірвалася на міні на ринку, у Балаклії - біля магазину.

У Харкові також визначено зони, де слід проявляти підвищену обережність. 

Найнебезпечнішими районами є:

  • Північна Салтівка,
  • Роганський житловий масив,
  • Мала Данилівка,
  • П'ятихатки,
  • селище Жуковського,
  • деякі кладовища і зелені зони, розташовані біля окружної та в місцях, де велися активні бойові дії.