Двоє людей 14 квітня підірвалися на мінах в Ізюмському районі Харківської області, повідомили у ДСНС.

Перший випадок стався прямо на ринку в Ізюмі на вул. Цусімський. 29-річна жінка біля торгового кіоску настала на міну (ймовірно ПФМ-1). Вибухом їй зашкодило ногу.

Другий – близько 11:00 біля села Степне. Працівники "Харківобленерго" перевіряли лінії електропередач. Один із них, 46-річний чоловік, настав на міну. Вибухом йому відірвало стопу ноги.

ПФМ-1 - це протипіхотна фугасна міна (в побуті - "Пелюстка" через зовнішню схожість з листом дерева). Вибух відбувається, коли людина наступає на міну. При вибуху практично не утворюється забійних уламків, тому часто люди не гинуть, а одержують поранення ніг. Висока ймовірність ампутації стоп. Використання таких мін заборонено міжнародною конвенцією.

Мінна небезпека у Харківській області – дуже висока. Повідомлення про підриви на мінах мирних громадян, комунальних працівників, спеціалістів ДСНС надходять практично щодня.

У Куп'янському районі, що знаходиться у зоні бойових дій, заборонено відвідувати ліси та водоймища. В інших районах громадян прохають утриматися від прогулянок пересіченою місцевістю. У Золочівській громаді заборонено в'їзд до деяких населених пунктів.

Через мінну небезпеку в області закрили 750 цвинтарів. П'ять із них перебувають у Харкові.

Для повного розмінування регіону, за оцінкою фахівців, знадобиться щонайменше десять років.