На Харківщині пропадають таблички з написами "Обережно, міни". Їх крадуть місцеві жителі, пише “Суспільне”.

За словами заступника начальника центру Міжрегіонального гуманітарного розмінування Максима Мельника, подібні випадки були зафіксовані в Балаклійській громаді.

"Місцеві жителі чомусь думають, що цю табличку можна зняти і десь там у себе у дворі використовувати для своїх потреб - помідори підв'язати чи ще щось. Розумієте, ми їх ставимо, а люди їх знімають. Те саме - із запобіжними стрічками: їх рвуть", - розповів Мельник.

Директор обласного департаменту цивільного захисту Іван Сокіл повідомив, що в Харківській області встановлено 40 тис. попереджувальних табличок, при цьому потрібно більше мільйона. Таблички потрібно ставити через кожні 15-20 метрів. Грошей на таку кількість табличок обладміністрація не має. Близько 100 табличок щодня передають волонтери та громадські організації. Також бракує спеціалістів, які мають право встановлювати попереджувальні знаки. По всій області зараз працює 200 саперів.

Замінованою залишається третина Харківщини, а це понад мільйон гектарів. Російські війська залишили велику кількість мін "Пелюсток", ТМ-62 та мін подвійної дії. "Пелюстки" або протипіхотні фугасні міни небезпечні для пішоходів. Людина, що підірвалася на міні, часто залишається без ноги або без обох ніг. Використання таких мін заборонено Оттавською конвенцією, але російські війська ігнорують міжнародне право.
Для тих, хто пересувається транспортом, небезпечні міни Т-62.

Міни подвійної дії – надзвичайно підступні. Російські мінери встановлювали одну міну під іншу. Розрахунок робиться на те, що сапер може знешкодити одну міну, але не помітити другу. До протитанкової міни може кріпитись ще й граната. Щоб знайти та знешкодити міну подвійної дії, потрібно більше часу.

На Харківщині сапери вже відпрацювали 21 тис. заявок від місцевих жителів на розмінування. У роботі – ще 1,3 тисяч. Насамперед розмінують ділянки, де знаходяться лінії електропередач, щоб енергетики могли там пройти та відновити електропостачання.

В обласному департаменті цивільного захисту попереджають: небезпека може чатувати на людину практично скрізь - у дворі будинку, на городі, на дорозі. Відомий випадок, коли у Балаклії жінка підірвалася на міському ринку.