Під час розмінування території Чугуївського району Харківської області вчора, 3 травня, загинув сапер з Кіровоградської області Віталій Дубина. Про це повідомив начальник облуправління ДСНС Кіровоградської області Віталій Миронюк.

Віталій Дубина 12 років служив в органах і підрозділах цивільного захисту Кіровоградського гарнізону. Мав нагороди командувача Об'єднаних сил "Козацький хрест" ІІІ ступеня та "За доблесть і вірність".

Піротехніки з Кіровоградської області працювали на Харківщині з 21 березня: вони розміновували на звільнених територіях об'єкти інфраструктури, будинки, військову та цивільну техніку, дитячі майданчики. За цей час вони знешкодили 150 протипіхотних мін, більше 100 протитанкових мін та інших вибухонебезпечних предметів.

Наприкінці березня в Харківській області на міні підірвалися кінологи, які шукали тіла загиблих солдатів. Під час обстеження однієї з ділянок на окупованій території вони натрапили на розтяжку.

Харківська область - одна з найбільш замінованих в країні. Рятувальники розмінували лише 1% території. У деяких громадах сапери знаходять сотні вибухонебезпечних предметів за тиждень. Потенційно замінованою вважається вся окупована територія області, а також місцевість, де велися активні бойові дії. Для повного розмінування регіону, за оцінкою фахівців, знадобиться не менше десяти років.