У Харківській області розмінували лише 1% території. Про це повідомили у ДСНС.

Минулого тижня у регіоні 10 людей загинули або отримали поранення, підірвавшись на мінах.

Потенційно замінованою вважається вся звільнена територія Харківської області (30% площі регіону), а також територія, де вели активні бойові дії. Це близько 500 тис. гектарів у таких районах:

  • Куп'янський (повністю);
  • Ізюмський (повністю);
  • Чугуївський (частково – Вовчанська, Старосалтівська громади);
  • Харківський (вздовж кордону із РФ);
  • Богодухівський (Золочівська громада).

В області працює 25 піротехнічних груп. До їх груп входять сапери зведеного загону (з різних регіонів України), сапери Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС.

Але цих людей замало. До того ж для розмінування потрібна важка техніка. Це машини "Божена", "Армтрак", ІМР (інженерні машини розгородження). Їх використовують для розмінування сільськогосподарських угідь, де не можуть пройти сапери з міношукачами.

Сапери працюють за заявками місцевих жителів, а також розмінують об'єкти критичної інфраструктури, узбіччя, залізничні колії, території вздовж ліній електропередач.

Деякі ділянки доводиться розмінувати кілька разів - тому що обстріли не припиняються. Якщо РФ обстріляла розміновану територію, вона знову вважається потенційно замінованою.

Замінованість регіону створює серйозні проблеми для аграріїв. Через військові дії і, зокрема, через те, що частину полів замінували, сільгосппідприємства минулого року зібрали лише 40% урожаю від показників довоєнних років. Губернатор Олег Синегубов повідомив, що через мінну небезпеку в 2023 році аграрії зможуть засіяти лише 40% полів.

Замінованими виявилося багато зон відпочинку. У Харкові це Лісопарк та "Фельдман Екопарк". Харків'ян просять не відвідувати ці території. Заміновано зони відпочинку у Старому Салтові, біля Печенізького водосховища, в Ізюмському районі. Більшість дачних ділянок, розташованих у Чугуївському, Куп'янському, Ізюмському районах, також потребують попереднього огляду. Також рятувальники закликають мешканців Харківської області не ходити в ліси та поля, уникати путівців.

Для повного розмінування Харківської області, за оцінками фахівців, може знадобитися щонайменше десять років.