Вісім підлітків підірвалися на російській міні Харківської області. Про надзвичайну подію повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Вибух пролунав 3 лютого близько 20:00 в Ізюмі. За даними ізюмського віце-мера Володимира Мацокіна, один із підлітків знайшов міну в селі Сулігівка і деякий час носив її в кишені. Потім вирішив показати міну знайомим. Хлопець кинув боєприпас під ноги друзям. Семеро дітей у віці 14-17 років отримали осколкові поранення, в однієї дівчинки – психологічна травма. Стан постраждалих легкий, загрози життю немає, проте, всіх дітей відправили до харківської лікарні для обстеження.

За даними Олега Синегубова, діти постраждали від міни "пелюстка".

"Пелюстка" - це протипіхотна фугасна міна радянського виробництва. Свою неофіційну назву отримала через форму (міна схожа на лист дерева). Встановлюється на ґрунт лише засобами дистанційного мінування. Наприклад, за допомогою штурмовиків. Штурмовик Су-25 здатний нести до 6-ти касет з мінами, фронтовий бомбардувальник Су-24 до 7-ми касет. Застосування таких мін заборонено міжнародною конвенцією у 1999 році.

Безвідповідальне поводження з вибухонебезпечними предметами вже призводило до нещасних випадків у Харківській області. 26 січня між селами Червоне та Велика Камишеваха Ізюмського району двоє чоловіків 40 та 35 років знайшли боєприпас. Очевидно, громадяни вирішили забрати снаряд із собою. Під час передачі з рук до рук боєприпас вибухнув. Один із постраждалих залишився без кистей рук.

Піротехніки попереджають: при виявленні предметів, подібних до мін або снарядів, не можна брати їх руками. Необхідно негайно викликати фахівців ДСНС та поліцію, а також не допускати наближення до небезпечного предмета інших людей.