У Куп'янському районі на міні підірвався тракторист. Як повідомили в ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій, під час весняно-польових робіт у полі Шевченківської громади трактор наїхав на снаряд.

Тракторист отримав контузію і зараз знаходиться в лікарні.

Рятувальники закликають жителів регіону не пересуватися невідомими ґрунтовими дорогами, не відвідувати ліси, поля, заплави річок та інші відкриті простори – особливо там, де велися активні бойові дії або ті, які перебували під окупацією.

У разі виявлення підозрілого предмета необхідно повідомляти за телефонами "101", " 102 " або "112".

Харківська область вважається однією з найбільш замінованих в країні. У деяких громадах сапери знаходять сотні вибухонебезпечних предметів за тиждень.

На території Шевченківської громади - велика мінна небезпека. Селище Шевченкове було захоплене російськими військами на початку війни і перебувало в окупації. Населений пункт звільнили у вересні 2022 року в ході контрнаступу ЗСУ.

За даними ДСНС, зараз в Харківській області розмінували тільки 1% території. Потенційно замінованою вважається вся звільнена територія області (30% площі регіону), а також територія, де велися активні бойові дії. Для повного розмінування Харківщини, за оцінками фахівців, може знадобитися не менше 10 років.

Сьогодні в регіоні потенційно небезпечними вважаються 570 тис.га сільгоспземель, і аграріям заборонено там працювати. Але вже на 270 тис.гектарах почалося розмінування. Щоб почати роботу в полі, фермер повинен отримати висновок фахівців, що там безпечно.