Харківська пшениця вирушить за кордон: аграрії регіону зібрали достатньо зернових, щоб продавати їх за кордон. Про це повідомив заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, пише "Укрінформ".

Звісно ж, загальний обсяг урожаю скоротився. Війська РФ не дали аграріям Харківщини працювати спокійно. Загалом в області зібрали 1,5 млн. тонн зернових, із них 1,1 млн. тонн – пшениці, що на 60% менше, ніж у 2021 році. Скоротилася й урожайність. У середньому пшениця дала 37 центнерів із гектара, що на 10% менше, ніж торік.

Не всі площі були задіяні. В Ізюмському та Куп'янському районах сільськогосподарські роботи не проводились, у Богодухівському, Чугуївському та Харківському – частково. Загалом посівна та збиральна кампанії проводилися на 40-50% від довоєнної площі.

"З огляду на вкрай несприятливі обставини, в яких виявилися аграрії цього сезону, результат можна вважати дуже непоганим", - заявив Іванов.

За даними урядовця, 15% зібраного врожаю повністю покривають потреби регіону. Решту зерна можна продавати за кордон.

Варто нагадати, що Україна загалом є одним із найбільших експортерів зерна у світі. За даними Європейської комісії, на Україну припадає 10% світового ринку пшениці, 15% – кукурудзи, 13% – ячменю. За підсумками 2021 року країна продала за кордон 51,2 млн. тонн зернових на суму 12,5 млрд. доларів. А Харківщина є одним із найрозвиненіших аграрних регіонів: у найкращі роки тут збирали до 5 млн тонн зернових.

Термін "битва за врожай" цього року мав далеко не фігуральне значення. Сільгосппідприємства зазнали значних втрат у результаті російської агресії. Збитки галузі в регіоні підраховуються, але їхній порядок – мільярди гривень.

До війни в області працювало понад тисячу підприємств. З них 68 – зруйновані обстрілами з боку військ РФ. Знищено 340 одиниць аграрної техніки. Зафіксовано масові факти цілеспрямованих атак російських військ саме на об'єкти АПК та на техніку, яка працювала в полях.

Великою проблемою для аграріїв звільнених територій стало засмічення сільгоспугідь мінами та снарядами. Необхідно перевірити та розмінувати близько 500 тис. гектарів на території п'яти районів.

“Фахівців та техніки стільки просто немає, щоб зробити це одночасно на такій величезній площі. Крім того, бойові дії в області продовжуються. Навесні 2023 року ми очікуємо на значне збільшення земельного банку для посіву. Це не буде 100% довоєнного показника, але 70-75%», - повідомив Євген Іванов.

Чиновник прогнозує збільшення обсягів виробництва та відповідно експорту зернових: можна буде зібрати на 30-40% зернових більше, ніж цього року.

Окрім господарств, які орієнтуються на зерноводство, постраждали тваринницькі ферми. Одне з найбільших підприємств регіону в Шестаково було зруйновано на 80%, війська РФ убили близько двох тисяч корів.