Аграрії Харківської області у касках та бронежелітах збирають урожай на замінованих полях. Про це повідомляє "Суспільне".

За словами Андрія Воронкіна, аграрія з Близнюківської громади, на початку цьогорічних жнив комбайнери боялися виходити в поля в сусідній, Барвінківській громаді — через неї проходила лінія фронту. Якось Андрій сам наїхав на міну.

"Вона не розірвалася, сапери разом із хлопцями її дістали", - розповів комбайнер.

За словами заступника директора агропідприємства Олега Семерея, на одному полі знайшли одразу 40 мин. Піротехніки показували, де можна працювати, забирали усі вибухонебезпечні предмети. Щоб хоч трохи убезпечити аграріїв, для них закупили бронежилети та каски. На вже розмінованих полях збирають урожай і готують землю під наступний посів. Працівників не вистачає — за час війни кількість землі на підприємстві збільшилась утричі. Заміновано її третину.

"Ми взяли у суборенду площі, які були кинуті під час війни. Ми збираємо на них соняшник, готуємо під посів наступного року", - зазначив Андрій Воронкін.

За його оцінкою, цього року аграрії зібрали достатню кількість ранніх зернових, але ті майже не принесли прибутку. Виникли проблеми із ціною на зерно та логістикою. Крім цього, більш ніж удвічі подорожчали добрива.

"Ми хотіли б одного, щоб Кабмін міг якось об'єднати, зробити фонд для придбання нашої продукції, тієї ж таки озимої пшениці, гороху, соняшника, дати єдину ціну, щоб аграрій міг сподіватися на якісь кошти", - закликав аграрій.

Станом на 14 жовтня у Харківській області зібрано 1,277 мільйона тонн зернових та зернобобових. Почали сіяти озимину. Найбільше зерна намолотили підприємства Красноградського району – понад 265,3 тис. тонн за середньої врожайності 44 ц/га. Робота аграріїв під час війни стала неймовірно небезпечною – окупанти обстрілювали поля, у тому числі – з вертольотів, а трактористи неодноразово підривалися на мінах.

Фото: Андрій Воронкін