Ціна на гречку у Харкові може зберегтися на існуючому рівні. Такий прогноз дала начальник відділу Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної військової адміністрації Оксана Федишина в ефірі "Українського радіо".

"Ціна залежатиме не тільки від того, як її (гречку – ред.) виростили, а й від супутніх складових у процесі. У нас уже налагодилася ситуація з паливом, урожай уже вирощений збережеться й надалі", – повідомила Федишина.

У жовтні гречка у магазинах Харкова коштувала від 87 грн. за кілограм.

За даними ХОВА, восени в регіоні намолочено 4 тис. тонн гречки (середня врожайність по області – 13,4 центнери з гектара). Для порівняння станом на початок листопада 2021 р. у Харківській області зібрали 7 тис. тонн. Щоправда, врожайність була нижчою – 12,1 центнера з гектара. Вал забезпечувався з допомогою більшої кількості площ, задіяних під гречку.

Падіння збору гречки пов'язане із військовими діями, що велися на території Харківської області. Через війну посівні площі були меншими, аграріям не вистачало техніки.

Скорочення збору та посівних площ стосується в цілому зернових. На Харківщині зібрано сумарно 1,4 мільйона тонн. Минулого року на початок листопада було зібрано 4,8 мільйона тонн. Цього року середня врожайність зернових становила 37,6 центнера з гектара. Це на 9 центнерів із гектара менше, ніж у 2021 році.

Не варто чекати на рекордні врожаї і наступного року. На Харківщині планується посіяти озимі на площі 232 тис. га. Це 38% до показника 2021 року: тоді озимина посіяли на площі 609 тис. га.

Внаслідок військових дій у Харківській області постраждали понад 450 сільськогосподарських підприємств із 2 000. Понад 312 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання пошкоджено або знищено. Найбільше аграрії Харківщини страждають від російських мін та розтяжок. За даними ХОВА, понад 500 тис. га землі на деокупованих територіях потребують обстеження.