Під Харковом росіяни знищили велику молочну ферму: корів перерізали та заморили голодом. Йдеться про агроферму "Агромол" у селі Шестакове, яке знаходиться дорогою до Вовчанська. До повномасштабного вторгнення тут було одне із найбільших агропідприємств в Україні. На фермі містили понад 3000 голів худоби, вирощували соняшник, пшеницю, виробляли цукор та по 40 тонн молока на день.

У результаті обстрілів з боку військ РФ ферма зруйнована на 80%. З 3000 корів російські окупанти вбили 2000, розгромили приміщення, техніку – поламали та пограбували, зерно, соняшник, цукор – вивезли.

"Майже у кожному нашому переміщенні стояла їхня техніка, це були танки, БТР... Вони прямо з сараю у бік Харкова стріляли", - розповів головний агроном ферми Сергій Яценко.

Через обстріл вхід у ферму було заблоковано, і корови просто померли від голоду.

“Це не всі звірства, які робили росіяни. Вони, як дикуни, ще й відрізали коровам ноги чи частини тулуба - те, що їм найбільше подобалося, - а решту залишали гнити. Працівники ферми кажуть, що окупанти ще й прикривалися худобою, як щитом”, - розповіли на фермі.

Своїх збитків на агрофермі ще не підрахували. Як повідомили у Держекоінспекції, держава через знищення цього підприємства втратила понад 14 мільярдів гривень.

Шестаково українські бійці звільнили у травні. Але до вересня ферму постійно обстрілювали, лінія фронту була поруч. Незважаючи на це, частину тварин вдалося евакуювати. Понад місяць тому на ферму почали повертатися працівники. Корів повернули із евакуації. Працівники ферми намагаються відновити підприємство та продовжити випуск сільгосппродукції.

Сільське господарство Харківської області загалом дуже постраждало внаслідок воєнних дій. У квітні внаслідок обстрілу з боку військ РФ було зруйновано ферму в районі Лозової. Навесні окупанти обстріляли ферму у селі Підсереднє.

У вкрай складному становищі опинилася ферма “Пані Юпітер”, де до війни містилося 700 голів великої рогатої худоби голштинської породи, їх 350 корів. Надой становив близько 7 тонн молока щодня. Внаслідок військових дій ферма була частково зруйнована. Надої впали вдесятеро.