Аграрії Харківщини збирають урожай в умовах воєнного часу. За даними ХОВА, зібрано 1,277 мільйона тонн зернових та зернобобових. Почали сіяти озимину.

Середня врожайність становила 37,2 ц/га. Найбільше зерна намолотили підприємства Красноградського району – понад 265,3 тис. тонн за середньої врожайності 44 ц/га.

Найвищу врожайність продемонстрували аграрії Богодухівщини – по 44,2 ц/га. Тут намолочено 200,2 тисяч тонн. В області також продовжуються роботи зі збирання технічних культур. Вже намолочено 97 тис. тонн соняшнику та 13 тис. тонн сої.

Паралельно зі жнивами аграрії продовжують сівбу озимих. Озима пшениця та ячмінь посіяно на площі 66,7 тис. га. Найбільше – у Красноградському районі – 13,7 тис. га. Завершено сівбу озимого ріпаку – засіяли 9,3 тис. га.

2021 року трудівники полів зібрали на Харківщині понад 4,8 млн тонн зерна. Майже вчетверо більше, ніж на середину жовтня поточного року. Проте слід враховувати надзвичайну ситуацію, в якій опинилися аграрії через російську агресію.

У першій половині серпня у ХОВА повідомляли про те, що внаслідок бойових дій згоріло близько 240 гектарів полів. На полях зернових культур, елеваторах, зерноприймальних пунктах та інших місцях зберігання зерна на той час було зафіксовано 34 пожежі.

Робота в полі стала чи не найнебезпечнішою серед мирних професій. 19 липня в Золочівській громаді російські військовослужбовці з вертольотів обстріляли комбайн, який працював у полі. Трактори неодноразово підривалися на мінах. Наприкінці серпня до трактора, що працює в полі, потрапив снаряд. Загинув 71-річний чоловік.