На Харківщині гине молочна ферма. Аграрний бізнес дуже вразливий на прифронтових територіях. У вкрай складному становищі опинилася ферма “Пані Юпітер”, де до війни містилося 700 голів великої рогатої худоби голштинської породи, їх 350 корів. Надой становив близько 7 тонн молока щодня. Його постачали на Харківську дитячу молочну кухню та завод “Данон”, пише "Агропортал".

“У перший же день війни молоковоз відмовився від завантаження та швидко повернувся додому. Можливо, це було вірне рішення, бо невдовзі дорога на Харків була перекрита, а згодом підірваний міст, який зв'язував нас із обласним центром. Але ми були змушені знищити все молоко, підготовлене до відправки. З того часу молоко не продавалося. Частину роздавали мешканцям на соціальній основі, частина йшла нашим співробітникам для підтримки їхніх батьків”, – розповіла фундаторка ферми Наталія Коваль.

Електрика зникла у перші дні квітня. Його зараз намагаються відновити – підключили лише 18 жовтня, а наступного дня світло знову зникло. Влітку не було змоги заготувати корми.

На даний момент на фермі доять близько 100 корів, які дають по 5-6 літрів молока за добу кожна. Тобто виробництво молока впало більш ніж удесятеро.

“Ми не можемо реалізувати навіть бичків – дорога до нас страшна, великі автомобілі не пройдуть, мостів немає. Ціна на бичків, яку нам пропонують зараз, – близько 35 грн/кг живої ваги. Для порівняння – до війни було 80 грн/кг. Ми змушені погоджуватися і радіти навіть за таку ціну, адже досі є загроза голодної загибелі поголів'я прямо в приміщеннях ферми. Корів, на жаль, також здаватимемо за безцінь, якщо вдасться домовитися про реалізацію”, - повідомила засновниця ферми.

Закупники пропонують ціну більш ніж удвічі нижчу за довоєнну, хоча в магазинах за останні місяці ціни на м'ясо значно зросли - мінімум у півтора рази.

Ще однією проблемою таких господарств є податковий пресинг.

“За період війни ми не мали можливості сплачувати податки, у тому числі ПДВ за лютий 2022 року. У нас виник податковий борг. Відповідно до законодавства, підприємства, які мають податковий борг, виключаються із програми пільгового кредитування для фермерів 3-5-7%. Нас виключили. Тепер ми маємо сплачувати повний відсоток за користування кредитом”, – повідомили на фермі.

Підприємству загрожують штрафи, але на їхню оплату штрафи, твердять на фермі, грошей немає. Основна надія - на ухвалу уряду №225 про відміну податкових боргів.

Війська РФ завдали значних збитків тваринництву в Харківській області.

Наприкінці березня було зруйновано ферму ТОВ “Харківський молочний комбінат”, загинули десятки корів. Навесні окупанти обстріляли ферми, що знаходяться у селах Підсереднє та Шестакове. Також десятки тварин було вбито. Втрата, завдана тваринництву, спровокувала зростання цін на молочні продукти.