Група з журналістів та медіа-експертів з Києва 27 вересня відвідала Харків з метою розібратися у ситуації, що склалася у зв'язку з припиненням мовлення харківських телекомпаній "Право-А/ТВК", "Фора" й "АТН". Учасники делегації зустрілися з харківським міським головою Геннадій Кернесом і провели круглий стіл за участю співробітників харківських ЗМІ та громадських активістів. Ініціатором візиту виступив всеукраїнський журналістський рух "Стоп цензурі".
Як повідомила на круглому столі журналіст Наталія Соколенко (телеканал "СТБ"), делегація зустрілася з різними сторонами, вислухала різні точки зору і планує направити запити до усіх необхідних інстанцій, зокрема, до комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, президента України, до міжнародних організацій.
Юрист Інституту медіаправа Ігор Розкладай зазначив, що, на його думку, історія з відключенням харківських телеканалів "є частиною більшої гри, пов'язаної з конкурсом на цифрове телемовлення, проведеним Національною радою з питань телебачення і радіомовлення". Відключені канали його не виграли. "Цей процес - тільки початок процесів, які ми переживемо найближчим часом", - зазначив І.Розкладай.
Експерт міжнародної громадської організації "Інтерньюз-Україна" Євген Радченко припустив, що те, що відбувається в Харкові, може бути апробацією технології щодо позбавлення нелояльних до влади мовників і в інших регіонах України. Він зазначив, що його підозри базуються на таких фактах: з ефіру зникли телеканали, які транслюють новини одного виробника; у провайдерів телеканалів теж виникли проблеми, і вони не можуть надати послуги з доставки сигналу; телекомпанії різними способами намагаються залагодити конфлікт, і тільки після виникнення резонансу в пресі ними зацікавилися не тільки в професійному середовищі, а й правові органи, президент; місцева влада дуже жорстко заперечує будь-яку свою причетність до цього конфлікту. "Ми закликаємо всі сторони конфлікту припинити ці розбірки", - заявив Є.Радченко.
Також серед учасників круглого столу - журналісти Андрій Куликов (телеканал "ICTV") та Юрій Луканов, директор компанії "Українські цифрові комунікації" Максим Цзян, президент ТМ "Тріолан" Роман Сальников, представник офісу ОБСЄ зі свободи слова Ілля Дохел і прес-секретар представництва ЄС в Україні Девід Стулік.
"Я приїхав, щоб краще зрозуміти, що відбувається з цими трьома телеканалами, і подивитися, чи не носить це системного характеру. Для Європейського Союзу свобода преси - один з основних принципів. Ми, як ЄС, завжди намагаємося зорієнтуватися в ситуації, робимо свої висновки. Ці висновки ми оприлюднюємо щорічно в наших звітах про те, як Україна виконує ті зобов'язання, які вона на себе взяла перед Європейським Союзом", - повідомив Д.Стулік. Він не зміг відповісти на питання, чи є ситуація з припиненням мовлення харківських телеканалів тиском на свободу слова. "Ми зберемо інформацію, і коли будемо мати більш-менш повну картину, підготуємо звіт для внутрішнього використання. Цей звіт також буде переданий до посольства країн-членів ЄС", - зазначив Д.Стулік. Він також повідомив, що найближчим часом Харків мають намір відвідати посол ЄС і посли Німеччини, Чехії та інших європейських країн і зазначив, що питання свободи слова ними також буде обговорюватися.

Довідка "SQ". 13 вересня колектив АТН у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватив міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зараз новини АТН виходять в інтернеті та на радіо "Нова хвиля".

14 вересня з ефіру зник канал "А/ТВК". Гендиректор каналу Олена Баранник заявила, що жодна людина з ТОВ "Українські цифрові комунікації" (відповідає за передачу сигналу - "SQ") "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". Директор УЦК Максим Цзян пояснив відключення телеканалу проблемами з документами.

Харківський телеканал "Фора" спочатку скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене. М.Цзян заявив про те, що у каналу є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і теж проблеми з договором.