Харків'янин, який вів проросійську агітацію на YouTube, опиниться на лаві підсудних. Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо 60-річного чоловіка. 

Його звинувачують у тому, що як адміністратор каналу на YouTube він систематично розміщував відеоролики, у яких містилися підтримка та виправдовування збройної агресії РФ проти України. В одному з відео адресат принижував ЗСУ та зазначав, що “РФ хоче захопити Україну, докладаючи мінімум зусиль”.

В іншому відеоролику виступав російський військовий, який виправдовував агресію РФ, та стверджував, що не розділяє західних цінностей, бо має інші інтереси.

Комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза мовлення встановила, що у відеозаписах міститься виправдовування, підтримка, схвалення збройної агресії РФ проти України.

Чоловіка судитимуть у Дзержинському районному суді Харкова. За ч. 2 ст. 436-2 КК України йому загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Згідно ч. 2 ст. 436-2 КК України злочинами вважаються такі дії:

  • виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році;
  • представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників окупаційної адміністрації Російської Федерації та представників підконтрольних РФ самопроголошених органів влади.