На Харківщині директор підприємства пішов служити окупантам. Колаборанта викрито, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

56-річний чоловік обійняв незаконну посаду виконувача обов'язків директора “Балаклейського хлібоприймального підприємства”.

Балаклія була окупована 3 березня 2022 року і півроку перебувала під контролем військ РФ. Внаслідок осіннього контрнаступу ЗСУ 6 вересня місто було звільнено. Українські правоохоронці почали шукати осіб, які співпрацювали з росіянами.

Співробітники СБУ встановили, що підозрюваний налагодив контакт із представниками окупаційної влади та отримав від них дозвіл на ведення бізнесу. Також він брав участь у нарадах окупаційної адміністрації Балаклії, на яких йому давали вказівки щодо роботи підприємства. Колаборант отримував гуманітарну допомогу як зарплату працівникам та звертався до начальника окупаційної міліції, щоб отримати перепустки для працівників.

Відкрито кримінальне провадження ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Відповідно до цієї частини статті, заборонено:

  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора;
  • провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

Для правопорушників передбачено один із видів покарань:

  • штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – до 170 тис. грн.;
  • позбавлення волі терміном від трьох до п'яти років.