Трактор і машина для розмінування 17 жовтня підірвалися в Харківській області, повідомили в ДСНС.

Трактор МТЗ підірвався на невідомому вибухонебезпечному предметі поблизу села Піски-Радьківські Ізюмського району під час польових робіт. 52-річний тракторист загинув на місці події.

Під час очищення польової дороги механізованою машиною розмінування стався вибух під робочим валом. За попередніми даними, спрацювали дві протитанкові міни. Обійшлося без постраждалих. Машина зазнала незначних пошкоджень, які будуть усунені. Потім техніка повернеться до роботи.

ДСНС має 15 таких машин, які постійно працюють на деокупованих ділянках. З їхньою допомогою вже обстежено майже 300 га.

Від початку визволення Харківської області, підірвавшись на мінах, загинули 47 людей. Ще 187 отримали травми. Загалом за цей час сталося 234 випадки підривів.

Лише минулого тижня в Харківській області зафіксовано 5 підривів: троє людей загинули, ще троє - дістали травм.

11 жовтня. У полі між селами Леб'яже та Гракове Чугуївського району загинули двоє чоловіків. Вони підірвалися на протипіхотній міні.

12 жовтня. У селі Явірське Ізюмського району на протипіхотній міні підірвався чоловік. З травмами його доставили до лікарні. 

12 жовтня. У селі Рубіжне Чугуївського району протипіхотна міна вибухнула на приватному подвір'ї, 39-річний чоловік отримав травми.

13 жовтня. У полі біля села Явірське на протитанкову міну наїхав бензовоз, 61-річний водій загинув.

15 жовтня. У селі Кам'янка Ізюмського району на протипіхотній міні "Лепесток" підірвався 15-річний підліток, який разом з батьком збирав металобрухт. Хлопчика доставили в лікарню.

Харківська область - один із найбільш замінованих регіонів у країні. Рятувальники закликають жителів області не відвідувати поля, ліси, узбіччя доріг, береги водойм та інші потенційно заміновані місця, особливо ті, де точилися бої, або які перебували під окупацією, не пересуватися неперевіреними ґрунтовими дорогами.

У разі виявлення підозрілого предмета необхідно повідомляти за телефонами: 101, 102 або 112.