В Ізюмському районі 13 жовтня на протитанковій міні підірвався бензовоз, який мав заправляти сільгосптехніку. У ДСНС повідомили, що НП сталася близько 11:00 біля села Явірське, яке щільно замінували російські війська під час окупації. Унаслідок вибуху 61-річний водій загинув на місці. Кабіна бензовоза розбита.

Це другий випадок підриву на мінах за два дні біля села Явірське. Учора, 12 жовтня, там постраждав директор фермерського господарства.

У випадку з бензовозом, за попередніми даними, спрацювала протитанкова міна ТМ-62П3. 

Міна ТМ-62П3 - протитанкова протигусенична. Маса міни 8-8,7 кг, а маса вибухівки - 6,5-7,2 кг. Вона детонує, коли машина наїжджає на детонатор. Такі міни встановлюють на ґрунт, під ґрунт, під сніг, навіть під воду. Самоліквідатора у міни немає, тому вона може лежати в місці закладки роками.

Харківщина - один із найбільш замінованих регіонів у країні. Частина області була окупована, у багатьох громадах відбувалися бої. Зараз активні бої тривають на сході області в Куп'янському районі. Багато населених пунктів піддаються обстрілам. Унаслідок цього в регіоні накопичилася велика кількість мін і снарядів, що не розірвалися.

У ДСНС нагадали про те, що необхідно проявляти максимальну обережність. Не варто відвідувати ліси, лісосмуги, поля, заплави річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої, або які перебували під окупацією, а також пересуватися неперевіреними ґрунтовими дорогами.

У разі виявлення підозрілого предмета слід повідомляти в ДСНС або Нацполіцію за телефонами 101, 102 або 112.