Харківська родина чекає із полону військового, який захищав Маріуполь. Понад півроку 28-річний лейтенант Національної гвардії України перебуває у російському полоні, повідомляє "Суспільне".

Бої за Маріуполь тривали майже три місяці, з 25 лютого до 20 травня. Серед захисників міста був уродженець селища Близнюки на Харківщині Олександр. Дружина військового Ліза розповіла, що чоловік лише у 2021 році закінчив університет та служив у Кривому Розі. У лютому 2022-го він поїхав на військові навчання до Маріуполя, де його застала російська агресія.

"16 лютого він мені зателефонував і сказав, що вже йдуть кораблі морем, і це вже початок чогось поганого, а 24 лютого він мені зателефонував о 6 ранку і сказав: "Збирай речі і їдь додому, батькам я подзвоню, щоб тобі забрали", – згадує Ліза.

Разом з українськими бійцями Олександр тримав оборону на заводі "Азовсталь", який захисники міста перетворили на практично неприступну фортецю. Однак українські підрозділи опинилися в оточенні, поповнення запасів продовольства та боєприпасів стало неможливим. Для порятунку життів українських військових був надан наказ командування про евакуацію. Захисники "Азовсталі" залишили територію підприємства. З 17 травня Олександр – у полоні.

Тривалий час Ліза не отримувала звісток від чоловіка. Командування повідомляло, що військовий – на позиціях. 17 травня Олександр вийшов на зв'язок. Потім свого чоловіка Ліза бачила на відео, яке зняли у колонії в окупованій Оленівці. Пізніше з'явилися повідомлення, що Олександра, ймовірно, перевезли до Таганрогу.

Ліза живе у Близнюках Харківської області. Каже, що протягом півроку вона зверталася до Служби безпеки України, Генштабу, військової частини та Червоного Хреста. Але поки що ніхто не може точно сказати, де її чоловік.

У сім'ї росте чотирирічний син Микита.

"Малюк щодня питає, де тато, я так хочу до тата. Я так його люблю. Буває важко, буває, плачу, а він каже: "Мамо, не плач, тато скоро приїде". Він якось завжди розуміє, чому я плачу", - розповіла жінка.

Відсутність тата жінка пояснює дитині тим, що її поки що "не відпускають з роботи".

Керівництво України домагається звільнення українських військових, які опинились у російському полоні. Регулярно проводяться обміни військовополоненими. 6 грудня в Офісі президента України повідомили про черговий обмін. Звільнено 60 українських військових: 45 рядових та сержантів та 15 офіцерів. Серед звільнених – 34 захисники Маріуполя, 14 – тримали оборону саме на території заводу "Азовсталь", де бився лейтенант Олександр.

Це вже п'ятий обмін за останні два тижні. Декілька обмінів відбулися 23, 24, 26 листопада та 1 грудня.