Взяті в полон "вагнерівці" полювали у Харківській області на бійців АТО. У Службі безпеки України повідомили, що полонені дали свідчення та зізналися у скоєнні військових злочинів.

Співробітники СБУ вистежили на території Харківської області та захопили в полон чотирьох диверсантів; Під час проведення спецоперації ще одного шпигуна було ліквідовано. Двоє полонених членів ДРГ – військовослужбовці 16-ї окремої бригади спеціального призначення, двоє – найманці приватної військової компанії “Вагнер”.

ПІК "Вагнер" - російська приватна військова компанія, створена в 2013 році. З 2014 року група воювала на території України, а згодом – Сирії. Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну бійці "Вагнера" ​​також беруть активну участь у військових діях на стороні країни-агресора. Загальна кількість бійців компанії оцінюється в 8 тисяч осіб.

Спочатку полонені повідомили, що їх залишили вести спостереження, а під час відступу російських військ з території Харківщини вони опинилися у тилу ЗСУ.

Але надалі на допитах полонені показали, що, перебуваючи біля Ізюмського району, вони проводили звані зачистки місцевого населення, виявляли учасників АТО. Зокрема, на початку вересня 2022 року на території тимчасово окупованого смт Борова ця диверсійно-розвідувальна група захищала місцевих жителів, які брали участь у антитерористичній операції. За даними слідства, всіх викрадених громадян поміщали у триметрову земляну яму та утримували там без води та їжі. Над затриманими жорстоко знущалися, загрожували вбивством та били. У заручників військові РФ намагалися погрозами та тортурами вибити інформацію про інших патріотично налаштованих жителів регіону.

Правоохоронці виявили місце, де скоєно ці військові злочини.

310624554-421217446853303-931672444679827432-n

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).